Utrikes.

2021-04-21 09:15
Zozan Büyük tillsammans med Lawra och Besir      innan utvisningen. Hon har bara kunnat ta med sig dottern till Belgien. Bild: Privat
Zozan Büyük tillsammans med Lawra och Besir innan utvisningen. Hon har bara kunnat ta med sig dottern till Belgien.
Puffetikett
Dagens ETC

Kastas ut efter Säpos registrering: ”Allt känns så hopplöst”

Migrationsverkets utvisning av den kurdiska tvåbarnsmamman Zozan Büyük har raserat hela hennes vardag, gjort henne arbetslös och splittrat familjen. Men snarare än utvisningen, är det själva processen och oförmågan att få bemöta Säpos anklagelser som gjort henne mest ledsen.

”Jag har tappat förtroendet för det svenska rättssystemet”, berättar hon från Belgien.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

En djup depression har slagit klorna i Zozan Büyük sedan hon i slutet av mars tvingades lämna Sverige för Belgien. Hon fick med sig sin tvååriga dotter Lawra. Kvar i terminalen på Arlanda stod maken Veysi Ari och deras femåriga son Besir. Kvar i Örebro finns hennes svärmor, svägerska, svåger och andra ingifta släktingar. Goda vänner, kollegor på arbetsplatsen.

I ett enda slag har allt försvunnit – och Zozan Büyük har inreseförbud till Sverige fram till 2031.

– Just nu känns allt hopplöst. Min familj är splittrad. Jag saknar att vi kan samlas och skapa den trygghet som fanns innan. Det gör ont i mitt hjärta att vara ifrån min familj. Jag mår inte bra, tänker på dem hela tiden och saknaden är enorm, berättar Zozan Büyük för Dagens ETC från Belgien, där hon är medborgare.

”Kränkande på alla sätt”

Igår publicerade Dagens ETC en lång granskning där vi berättade om bakgrunden till hennes utvisning. Säpo har förhört Zozan Büyük om hennes politiska åsikter. De betraktar henne som ett hot mot rikets säkerhet och den synen låg till grund för Migrationsverkets utvisningsbeslut. Men Säpo har sekretessbelagt underlaget. Ingen har fått ta del av det. Likväl kastades Zozan Büyük ut ur landet.

Dagens ETC har också avslöjat att fler kurder har förhörts av Säpo och riskerar utvisning, utan möjlighet att se förhörsprotokoll och anklagelser.

– Jag kan fortfarande inte förstå varför den svenska staten har utsatt mig och min familj för detta trauma. Det som har hänt oss är oacceptabelt och kränkande på alla sätt och vis. Jag trodde aldrig att ett demokratiskt land som Sverige skulle komma att bli odemokratiskt, säger Zozan Büyük.

Stöd i Utlänningslagen

I grund och botten står här ord mot ord. Zozan Büyük säger sig vara harmlös. Säpo tycker tvärtom. Det viktiga är att hon, den anklagade, nekas att få veta vad hon anklagas för. Hon har inte heller varit misstänkt för något brott – det har Säpo bekräftat och i sådant fall hade hon blivit häktad och ställd inför rätta.

Sverige har all rätt att utvisa personer av säkerhetsskäl. Även EU-medborgare, det ger Utlänningslagen stöd för. Till saken hör att det är väldigt ovanligt, i ett EU som är menat att bygga på fri rörlighet. I synnerhet när anklagelserna inte ens presenteras.

Sonen blev kvar i Sverige

Zozan Büyüks femåring, Besir, är svår att kommunicera med och genomgår just nu en utredning för autism. Vårdbehovet är den främsta anledningen till att pappan Veysi Ari stannat kvar med Besir i Sverige. Besirs särskilda behov sticker ut och är en särskilt stark anledning till att Sverige inte borde ha bidragit till en familjesplittring, i synnerhet sedan Barnkonventionen blev svensk lag. Ändå har det hänt.

– Jag kan inte förstå att ingen hänsyn har tagits till mina barn. Sverige pratar hela tiden om hur viktigt det är med Barnkonventionen, men här har myndigheterna brutit mot den, säger Zozan Büyük.

Går till Europadomstolen

Familjen vet fortfarande inte när de kan förenas igen. Splittringen beror också på en krass ekonomisk verklighet. Zozan Büyük har mist sitt arbete i Örebro och om Veysi Ari omedelbart flyttar till Belgien skulle familjen stå helt utan inkomster. Att komma in på den belgiska arbetsmarknaden kan bli tufft under pandemin, särskilt för maken som inte kan något av språken.

Zozan Büyük har utan framgång överklagat till högsta instans i Sverige. Hon ska ta saken vidare till Europadomstolen. Men processen där kan pågå i flera år. Syftet är främst att få personlig upprättelse och att kanske försöka bidra till att inte fler drabbas på liknande sätt.

– Jag hoppas att vi vinner i Europadomstolen så att inte fler får gå samma öde till mötes. Jag har tappat förtroende för den svenska rättssystemet och myndigheter, känner mig diskriminerad och kränkt. Jag kommer aldrig glömma detta.

Tipsa om artikeln via e-post