Utrikes.

2021-10-15 12:53
  • Kravallpolis med pepparsprej går till angrepp i Köpi. Bild: Fabian Sommer/TT/AP
    Kravallpolis med pepparsprej går till angrepp i Köpi.
  • Bild: Fabian Sommer/TT/AP
  • Bild: Fabian Sommer/TT/AP
Puffetikett
Dagens ETC

2 000 kravallpoliser stormade ockuperad tomt i Berlin

Vattenkanoner och motorsågar användes när runt 2 000 kravallpoliser på fredagsförmiddagen inledde en vräkning av det kända ockuperade huskvarteret Köpi i Berlin. Hundratals demonstranter protesterar mot vräkningen och flera har kedjat fast sig i träd. 

Omkring 2 000 kravallpoliser utrustade med vattenkanoner, pepparsprej och motorsågar gick på fredagsmorgonen till attack mot det kända ockuperade huskvarteret Köpi i Berlin-stadsdelen Mitte. 

Polisen rev byggnadsställningar och staket, som de boende i kvarteret ställt upp, och vid lunchtid på fredagen hade ett 10-tal demonstranter omhändertagits. 

Flera av ockupanterna – och sympatisörer till dem – ska ha kedjat fast sig i träden, enligt Die Welt, och hundratals demonstranter barrikaderar sig runt den 2 600 kvadratmeter stora tomten på Köpenicker strasse 137. Vissa uppges kasta flaskor och stenar mot polisen. 

Köpi har varit ockuperat sedan 1990, och har under lång tid varit en viktig symbolisk plats för den autonoma vänstern, punkare och anarkister i den tyska huvudstaden.

Framför huset har ett läger av bilar och husvagnar byggts upp, där ett 30-tal personer bor i vagnar, enligt en taleskvinna för de boende, uppger bland andra Berliner Morgenpost. 

Insatsen inleddes efter att hovrätten i Berlin på onsdagen avslog en ansökan om att stoppa den planerade avhysningen, vilket var en överklagan på en stämning som fastighetsägaren vann i domstol i juni, skriver Der Spiegel. 

Under natten till fredagen var det stökigt på gatorna i det närliggande området Kreuzberg, då bland annat elva bilar och fem elskotrar sattes i brand, enligt Berliner-Zeitung.