Klimat.

2021-11-10 11:20
Magdalena Andersson Bild: TT
Magdalena Andersson
Puffetikett
Dagens ETC

Uppgörelse klar om strandskydd – C släpper fram Magdalena Andersson

Den infekterade budgetfrågorna om strandskyddet och skogen kan komma att lösas idag, uppger Ekot. Både Miljöpartiet och Centerpartiet ska ha accepterat uppgörelsen. Strax innan lunch meddelar C-ledaren Annie Lööf att de släpper fram Magdalena Andersson.

Tipsa om artikeln via e-post

Stefan Löfven aviserade sitt avsked i samband med sitt sommartal i augusti, men att han lämnade in avskedsansökan först nu var på grund av de långdragna förhandlingarna med Socialdemokraternas samarbetspartier Miljöpartiet och Centerpartiet, då de på onsdagen kommit överens i de infekterade frågorna kring skogen och strandskyddet.

I korthet innebär de nya reglerna att strandskyddet kommer att upphävas vid små sjöar och vattendrag, samtidigt som det ska skärpas i hårt exploaterade områden kring storstäderna.

”Räddat strandskydd och mer skyddad skog”, skriver MP i ett pressmeddelande på onsdagen, där de beskriver uppgörelsen mellan de tre partierna som ”viktiga miljöpartistiska framgångar”.

Centerpartiet är också nöjda, och beskriver förändringarna om strandskyddet som att det ska underlätta för glesbygdskommuner.

– Överlag har det här landat precis som Centerpartiet vill. Det var också grunden för att vi släppte fram regeringen i somras, säger C-ledaren Annie Lööf till DN.

Överenskommelsen innebär att Centerpartiet också tänker släppa fram Magdalena Andersson vid en statsministeromröstning, uppger Annie Lööf.

– Regeringen har levererat på överenskommelsen. Därför har riksdagsgruppen och partistyrelsen landat i att vi kommer att tolerera och trycka på gul knapp för Magdalena Andersson som ny statsminister när en sådan omröstning sker, säger C-ledaren.

Tipsa om artikeln via e-post