Panelen.

2021-11-10 08:27
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Vad beror krisen i förlossningsvården på?

I veckans tidning publicerar vi en debattartikel av sjuksköterskestudenten Felicia Stenroth om förlossningskrisen i Stockholm. Hon menar att vi istället för kris borde kalla detta för en politiskt, planlagd kollaps som är ett resultat av många års borgerligt styre.

Tipsa om artikeln via e-post

Helle Klein

Präst och chefredaktör för Dagens Arbete, 54 år.

– Den beror på många års försyndelser av en borgerligt styrd sjukvård där New Public Management-idéer gått före sådant som god arbetsmiljö, bra anställningsvillkor och rimliga löner.

– Förlossningsvårdskrisen är inget obegripligt naturfenomen, utan är konsekvenser av politiska beslut eller brist på beslut. Måtte sjukvården bli en het valfråga i region Stockholm!

Herman Geijer

Författare och zombieöverlevnadsexpert, 42 år.

– Den beror på att borgerligheten sätter pengar framför människor. Det är på grund av kapitalismen i kombination med en sällsynt usel politisk styrning som de borgerliga och Miljöpartiet har drivit i Stockholmsregionen de senaste mandatperioderna. Allt funkar dåligt.

– Alltså jag kan ha förståelse för att människor röstar borgerligt, men det övergår mitt förstånd hur någon enda tänkande människa kan rösta borgerligt i Stockholmsregionen. Obegripligt!

Melinda Kandel

Städare och krönikör för Fastighetsfolket, 24 år.

– År av vanskötsel! Förlossningsvården har alldeles för lite pengar, och det beror på att kvinnor vårdar kvinnor. Kvinnor som grupp har sämre arbetsvillkor i hela samhället, och förlossningsskador tas inte på allvar.

– Sedan är moderatledda Region Stockholm med Irene Svenonius i spetsen ett kapitel i sig, där man slösar bort alla pengar på gardiner och konsulter, eller lägger dem på hög. Förra året – coronaåret! – gjorde man till exempel ett överskott på 5,6 miljarder.


Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Tipsa om artikeln via e-post