Inrikes.

2021-11-15 12:12
Puffetikett
Dagens ETC

Utredning ger Dalarna rätt att säga upp ovaccinerade

Personer som är ovaccinerade ska kunna sägas upp. Det vill region Dalarna som nu har utrett frågan. Men Vårdförbundet är starkt kritiska och menar att det skulle bryta mot Europakonventionen.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

För två månader sedan berättade Dagens ETC att region Dalarna vill kunna säga upp vårdpersonal som är ovaccinerade, och därför tillsatte regionen en utredning för att se om det är möjligt.

– Vi har anställda i kommunen som inte vill vaccinera sig och vi har fått in smitta på ett äldreboende där en anställd som inte är vaccinerad har dragit in smitta. Jag gissar att de som betalar vården för sin mormor vill att personalen har så låg smittrisk som möjligt, sa Ulf Berg, ordförande i regionstyrelsen, då.

Utredningen är nu klar, och enligt den finns inga hinder för att göra det som regionen vill. Enligt tidningen Vårdfokus föreslås att personer som ska nyanställas måste vara fullvaccinerade mot covid-19, och att det ska kunna styrkas med ett vaccinbevis. Även redan anställda ska kunna visa att de är vaccinerade. Det gäller också de som inte har direktkontakt med patienter, men som träffar andra som kan ha det. Den som inte visar upp ett giltigt vaccinbevis ska i första hand förflyttas, i andra hand omplaceras. Om det inte går kan det bli uppsägning. En orimlig åtgärd, menar Vårdförbundet.

– Vaccinkravet är en oproportionerlig lösning för patientsäkerheten, säger Marion Vaeggemose, ordförande för Vårdförbundet Dalarna, till Vårdfokus.

Hon menar att vaccinkravet bryter mot grundlagen och Europakonventionen om mänskliga rättigheter – eftersom de säger att vi har rätt till kroppslig och personlig integritet.

Tipsa om artikeln via e-post