Inrikes.

2013-11-07 10:46
Thailändska bärplockare väger in blåbär på en anläggning utanför Lycksele. Bild: Mats Wingborg/Swedwatch
Thailändska bärplockare väger in blåbär på en anläggning utanför Lycksele. Bild: Mats Wingborg/Swedwatch

Tobias Billström pressas om utsatta bärplockare

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I september tog en thailändsk bärplockare livet av sig i desperation på grund av utebliven lön. En ny rapport från Swedwatch visar att lagstiftningen inte räcker till. Samtidigt kräver Kommunal att regeringen inrättar en bärplockardelegation.

2009 kom det första stora larmet om bärplockarnas situation. Sedan dess har mycket förbättrats, men Mats Wingborg, utredare för organisationen Swedwatch, säger att det inte är regeringens förtjänst.

– Regeringen har skjutit bort ansvar, de vill inte ta i frågan.

Fackförbundet Kommunal har nyligen föreslagit att migrationsminister Tobias Billström (M) inrättar en bärplockardelegation för att komma tillrätta med missförhållandena.

– Någonting mer måste göras, säger Per Holmström, förste vice ordförande på Kommunal.

En bärplockardelegation skulle, enligt Kommunal, bestå av representanter från facket, regeringen, Migrationsverket och branschen. De skulle kunna diskutera utvecklingen år efter år och därmed fatta välgrundade beslut. Per Holmström har höga förhoppningar.

– Om man spottar tillräckligt länge på en sten så blir den blöt. Jag tycker att det är dags. Dessutom handlar det ju om att förhindra en väldigt obehaglig utnyttjandesituation – alla vill ju att det ska fungera på ett bra sätt.

Inga planer på delegation

Tobias Billström har i nuläget inga konkreta planer på att inrätta en bärplockardelegation, men säger till ETC att han tycker att det är positivt att Kommunal tar ansvar.

– Det är viktigt att fackförbunden i enlighet med den svenska modellen agerar när man upptäcker missförhållanden på en arbetsplats. Jag ser fram emot att fortsätta den diskussionen med Kommunalarbetarförbundet.

Annars hänvisar Billström till ett förslag om åtgärder mot missbruk av reglerna för arbetskraftsinvandring som lades fram i september.

Mats Wingborg har nyligen släppt Blåbärssverige, hans sjätte rapport om bärplockarnas situation i Sverige. Han tycker att det krävs mycket hårdare åtgärder än de som föreslås av regeringen. Han reagerar på att insynen inte är tillräckligt bra och att kontrakten som bemanningsföretagen använder vid rekrytering och visar för Migrationsverket fortfarande inte är bindande.

– Förslaget är ett litet steg i rätt riktning, men otillräckligt.

”Råkar värre ut än thailändarna”

Förslaget som Billström pekar på gör inte heller någonting för den gruppen bärplockare som Mats Wingborg kallar för organiserade fria plockare. Med det menas de som organiserat plockar bär under en så kallad boss utan att officiellt vara anställda av någon. Denna grupp består främst av östeuropéer, från länder både innanför och utanför EU.

– I år har jag sett en otroligt stor ökning av plockare från Ukraina. De och bulgarerna råkar ofta värre ut än thailändarna i och med att de inte har några anställningar, säger Wingborg.

För de ukrainska plockarna är läget ännu svårare i och med att de ofta är papperslösa och därför inte vänder sig till polisen om de luras på pengar eller bostad. Mats Wingborg menar att branschen har ett stort ansvar här.

– Jag har märkt att branschen tvingas skärpa sig när man har tummen i ögat på dem. Men för att rensa ut mindre seriösa aktörer krävs starkare krav från staten.

Tipsa om artikeln via e-post

10 000 ton blåbär

* Förra året plockades 10 000 ton blåbär för kommersiellt bruk i Sverige.

* Bär för kommersiellt bruk plockas på ett av två sätt – antingen av fria plockare, som plockar bär och säljer till en uppköpare eller av anställda plockare. Sedan 2012 har alla anställda plockare varit från Thailand och anställts genom thailändska bemanningsföretag, vilket betyder att de inte behöver betala någon inkomstskatt i Sverige.

* Sedan larmet 2009 har mycket förbättrats för bärplockarna. Till exempel får anställda bärplockare nu fast lön och Migrationsverkets krav på de utländska bemanningsföretagen har skärpts.

* I september i år slog över 100 thailändska bärplockare läger utanför Kommunals kontor i Umeå. De menade att de inte hade fått betalt. Ingen tog på sig ansvaret och till sist ordnades flygresor hem av det thailändska arbetsmarknadsdepartementet, som tyckte att tvisten mellan plockarna och det thailändska bemanningsföretaget bör avgöras i thailändsk domstol.