Inrikes.

2021-11-11 16:03
Bild: Jessica Gow/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Talmannen ger Magdalena Andersson (S) sonderingsuppdrag

Efter Stefan Löfvens avskedsansökan får nu nya S-ledaren Magdalena Andersson i uppdrag av talmannen att bilda regering. Hon får fram till tisdag på sig att undersöka möjligheterna för en regeringsbildning.

Tipsa om artikeln via e-post

Talmannen Andreas Norlén har hållit samtal med riksdagspartiernas ledare under dagen och meddelar nu att han ger sonderingsuppdraget till Magdalena Andersson – den nya S-ledaren ska senast tisdag klockan 10 kommer med svar om hon ser det som möjligt att bilda regering.

– Eftersom den här regeringsbildningen inte föranletts av att regeringen förlorat en förtroendeomröstning utan att statsministern frivilligt avgått framstår det som naturligt att Socialdemokraternas nya partiledare får den första sonderingsmöjligheten, säger Andreas Norlén på en pressträff.

Om processen rullar på och Magdalena Andersson säkrar stöd kan en omröstning hållas om en vecka och en ny regering ledd av Andersson kan tillträda 22 november.

Igår meddelade Centerpartiet att de kommer släppa fram Magdalena Andersson, men ytterligare mandat (mest aktuellt Vänsterpartiets mandat) krävs för att att hon ska kunna bilda ny regering.

Tipsa om artikeln via e-post