Inrikes.

2021-10-26 01:43
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Sveriges största privata hyresvärdar får lågt betyg av hyresgästerna

Två av Sveriges största privata hyresvärdar ligger högt upp på listan över de sämsta hyresvärdarna. Det visar Hyresgästföreningens undersökning. Hyresvärdarna Hembla  och Victoria Park har tidigare kritiserats för bland annat bristande underhåll och reparationer vilket nu återspeglas i undersökningen.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Enligt en enkätundersökning gjord av Hyresgästföreningen så är de privata hyresvärdarna Hembla och Victoria Park bland de sämsta i landet. Det rapporterar tidningen Hem & Hyra.

Sedan 2019 ägs båda privat­värdarna av samma tyska företag, Vonovia, och kommer vid årsskiftet att gå under ett gemensamt namn. Idag äger de tillsammans över 38 000 lägenheter och är bland de största privata hyresvärdarna i Sverige.

Både Hembla och Victoria Park är uppdelade i cirka 200 dotterbolag och i enkäten som besvarades av 56 000 hyresgäster betygsattes 37 av dessa bolag. Undersökningen visade att hyresgästerna inte är nöjda med hyresvärdarna som tidigare har kritiserats för bristande underhåll och reparationer.

Lägst betyg i utsatta områden

Hyresvärdarnas betyg låg i genomsnitt på 43 av 100 poäng vilket är under genomsnittet som ligger på 58 poäng i undersökningen. Majoriteten av dotterbolagen som fick lägst betyg var de i Stockholm och främst i ekonomiskt utsatta områden som Järvafältet och Botkyrka.

Undersökningen har även sammanställt vilka av de stora fastighetsägarna som är sämst enligt hyresgästerna och där kniper Hembla och Victoria Park dotterbolag sex av tio platser. Likaså i listan på de medelstora fastighetsägare med lägst betyg.

Till tidningen Hem & Hyra säger Hembla och Victoria Parks VD Per Ekelund att enkätresultaten som är baserade på år 2020 kommer att se annorlunda ut efter att företaget gjort en omorganisering.

– Vi har haft bekymmer på ­vissa ­ställen, det är inget snack om det. ­Därför gjorde vi en omorganisation i Hembla för ett år sedan, där det blir tydligt vem som har ansvar.

Tipsa om artikeln via e-post