Inrikes.

2021-10-16 15:15
  • Ett flertal organisationer har gått ihop och anmält de ansvariga bakom fyra olika sajter för koppleri och pengatvätt. De hoppas nu att det finns möjlighet att döma ansvariga, trots att de befinner sig utomlands. Bild: Shutterstock
    Ett flertal organisationer har gått ihop och anmält de ansvariga bakom fyra olika sajter för koppleri och pengatvätt. De hoppas nu att det finns möjlighet att döma ansvariga, trots att de befinner sig utomlands.
  • alin Roux Johansson är grundare och generaldirektör för organisationen Realstars. Bild: Pressbild
    alin Roux Johansson är grundare och generaldirektör för organisationen Realstars.
Puffetikett
Dagens ETC

Sexköpssidor anmälda – ansvariga identifierade

Fyra sajter som säljer sexuella tjänster har polisanmälts. Bakom anmälan står en rad svenska organisationer som vill se polisen utreda de ansvariga för grovt koppleri.

– Många fysiska övergrepp som sker i Sverige har en utgångspunkt i de här sidorna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det är organisationerna Realstars, Child10, Frälsningsarmén, Brottsbyrån, Unizon och 1 000 möjligheter som gått ihop och anmält de ansvariga bakom fyra olika sajter för koppleri och pengatvätt.

I anmälan framkommer det att tre olika sajter den 2 augusti i år hade totalt 668 annonser där kvinnor såldes för sexuella ändamål i Sverige. På sajterna går det att göra olika val som kroppstyp, utseende och sexuella preferenser, och sedan beställa en tjänst. På en sajt går det även att köpa livevideos och begagnade underkläder.

Malin Roux Johansson är grundare och generaldirektör för organisationen Realstars.

– Det finns också fall av människohandel och barn som utsatts för övergrepp på de här sidorna, och det finns också domar som visar det, säger hon.

”Sverige måste ta ansvar”

Den sexuella exploateringen av unga flickor på nätet ökade under pandemin. Malin Roux Johansson säger att det också är en del av varför det är så viktigt att komma åt sajterna som hon beskriver som digitala bordeller.

– Det handlar såklart om att ta vårt ansvar gentemot dem som exploateras idag, att de får sina rättigheter tillgodosedda. Men det handlar också om unga tjejer som utsätts för grooming idag och riskerar dras in i kommersiell sexuell exploatering, i prostitution. Det behöver inte vara så, vi kan förändra så att unga som är i riskzon idag, barn, inte ska hamna där. Sverige måste verkligen ta ansvar nu, vi måste fortsätta vara ett föregångsland.

Sänder fel signaler

Sajterna ser ofta ut som vilken sida för e-handel som helst, något Malin Roux Johansson menar normaliserar och möjliggör för mindre aktörer att verka friare.

– Om de ansvariga bakom de här sidorna, som sannolikt är de största, döms så kan mindre sajter och de som verkar på sociala medier för att främja sexuell exploatering också få en signal om att det här brottet tas på allvar. Att vi vill skydda människor från de här kränkningarna av de mänskliga rättigheterna. Det är viktigt att man ger den signalen till förövare, hallickar och människohandlare, säger hon.

– Det är ett slag i ansiktet. För alla de som föreläser och arbetar emot de här övergreppen, för poliser och åklagare som utreder. Och så samtidigt får det här fortsätta. Det sänder helt fel signaler.

Befinner sig utomlands

Organisationerna bakom anmälan har lyckats identifiera de ansvariga bakom tre av de fyra anmälda sidorna.

– Vi kan aldrig acceptera de här övergreppen på kvinnor och barn. Vi måste göra allt vi kan för att stänga ner den brottsliga verksamhet som möjliggör det och det betyder också att de måste ställas inför rätta. Många fysiska övergrepp som sker i Sverige har en utgångspunkt i de här sidorna.

De ansvariga bakom sajterna befinner sig utomlands, i Tyskland, Ungern, Irland och Spanien. Malin Roux Johansson tror att det finns goda chanser att de ansvariga döms trots att de befinner sig utomlands. Dels för att det hänt tidigare, men också för att det Sverige kan och bör ta det här ansvaret, säger hon.

– EU månar om att medlemsländerna intensifierar arbetet mot sexuell exploatering. Jag tror att nu är förväntningarna höga att Sverige tar det här på allvar.

1,9

… miljoner svenska besök hade i april fem av de största sexköpssidorna online, vilket ”tyder på en enorm efterfrågan”, enligt organisationerna som nu polisanmält flera aktörer.