INFO OM ETC.

2021-10-29 07:25
Puffetikett
Dagens ETC

Så ska vi förvandla en riktigt bra tidning till politisk dynamit

Tre nivåer som betyder olika förutsättningar. Insamlingen fortsätter. Nu handlar det om valet, att säkra möjligheten att ta fram journalistik som är så relevant och avslöjande att alla behöver förhålla sig till den. Men målet är också att rusta Dagens ETC för en bistrare framtid.

”Allt börjar och slutar med journalistiken. Det är också där varje krona hamnar”, säger chefredaktör Andreas Gustavsson.

Tipsa om artikeln via e-post

Berätta om vad som ska hända!

– Dagens ETC börjar växa sig större, med mer kraft att granska även mycket svåra ämnen. Det är vad som händer. Vi har fått blodad tand. Nu ser vi det som väldigt rimligt att vi tar en betydande roll i en valrörelse som visar alla tecken på att bli vedervärdig och osaklig. ­Journalistiken är vår laser som kan skära genom överdrifter, undan­flykter och rena lögner, säger Andreas Gustavsson.

– Grunden sitter. Den består av snart 14 000 ­prenumeranter. Utöver det har drygt 2 000 personer hjälpt oss med extra insamling. Vi lovade en bättre dagstidning, det blev en bättre dagstidning. Nu vill vi ge det här en skjuts till. Och det känns ärligast att direkt visa vad som ligger på bordet. Det här vill vi göra direkt för att höja Dagens ETC ytterligare, till att fullt ut konkurrera med andra dagstidningar. Jag vill ge alla prenumeranter journalistik i världsklass. Och så vill jag sprida den till så många jag bara kan.

Varför tre nivåer?

– Vi har landat i att vi vill göra ett antal satsningar, säger nyhetschef Ulrika Lindahl.

– Alla är viktiga för Dagens ETC, men det finns ändå ett slags priolista. Klarar vi den första nivån (två miljoner) kan vi genomföra samtliga punkter där. Klarar vi även efterföljande nivåer, ja, då kommer Dagens ETC att få muskler som vi aldrig tidigare varit i närheten av. Jag har redan idag fantastiska kollegor, men tänk om vi lyckas med det här, om vi kan växa så här mycket… Då har vi alla möjligheter att vrida debatten åt vårt håll. Det behövs. Mer än någonsin.

Vad händer när pengarna tar slut?

– Ja, vi kommer inte att samla in till samma sak igen. Planen är att fortsätta göra som vi gjort i år, det vill säga: Först samla in till en satsning, sedan låta den förbättra tidningens innehåll, sedan få så många nya prenumeranter att denna satsning bär sig lång­siktigt. Det har fungerat hittills. Just för att vi hållit vad vi lovat. Dagens ETC har verkligen blivit något annat än vad den var före insamlingen startade. Jag pratar inte om att vi nomineras till priser eller börjar få rygg­dunkar av andra medier. Jag pratar om att prenumeranter bekräftar att det är mer kvalitet, mer fördjupning, mer utmanande journalistik, säger nyhetschef Hanna Thåström.

Säg att det blir fem miljoner, vad är då nästa mål?

– Ja, blir det fem miljoner så vore det helt enastående. Då genomför vi alla dessa projekt omgående, säger Andreas Gustavsson.

– Parallellt ska vi nästa år nå fram till 20 000 prenumeranter. Vi jagar för att bli så oberoende av presstödet vi bara kan. Dagens ETC kan inte ha den osäkerheten hängande över sig. Det finns ett hot. Dels en blåbrun koalition som ogillar fria medier, särskilt med den politiska profil som vi har. Dels en pågående utredning som ska avgöra presstödets framtid, och i bakgrunden finns de stora koncernerna Bonnier och Schibsted som vill lansera en ny modell som skulle göra att hela systemet ställs om till deras fördel. Idag kommer vår finansiering främst från prenumeranter och insamling. Det är framtiden för oss. 

Första nivån: 2 miljoner

GRANSKNING. Vi bygger ut vår satsning på gräv, med ytterligare en reporter och en trainee från ­någon av högskolorna med specialiserad ­utbildning. Det här ger oss ett starkt team.

Budget: 750 000 kronor

KLIMAT. Senaste läsar­undersökningen visade att 80 procent av prenumeranterna anser att just klimatkrisen är den viktigaste valfrågan. Självklart ska vi då vikta ­resurser åt det hållet. Inte bara för att rapportera om hur allvarligt läget är, utan minst lika mycket om hur vi faktiskt kan ställa om.

Budget: 500 000 kronor

HÖGEREXTREMISM. Vi står inför ett blåbrunt hot, men det är inte bara SD som behöver skärskådas. En rad ytterlighetsrörelser finns i Sverige, allt från nazister till incels och jihadister. Det här handlar om demokratin. Journalistiken måste mobilisera.

Budget: 500 000 kronor

SVERIGERESAN. Dagens ETC kommer att ge sig ut för att skildra detta avlånga lands alla utmaningar. Städer och byar, fattigdom och rikedom, akut segregation och lyckad integration, framtidstro och hopplöshet. En reporter, en fotograf. Ett reportage som ritar en karta över vårt Sverige.

Budget: 250 000 kronor

Andra nivån: 3,5 miljoner

Allt det under 2 miljoner plus:

POLITIK. Här måste vi bli skarpare. Därför ­planerar Dagens ETC att flytta in i riksdagen, med en reporter som alltid lurar runt hörnet när partiledarna gör sina utspel. Självklart ska vi ha intervjuer med samtliga. Den här satsningen är ett måste för att kunna berätta mer djuplodande om vart partierna är på väg.

Budget: 500 000 kronor

EKONOMI. Vad sysslar friskolorna med?

Hur användes egentligen coronastödet? Är det farligt med bitcoin? Vad händer med Tesla?

Hur under­finansierade är egentligen vården och omsorgen? Ja, ekonomi måste vara ett fundament i Dagens ETC. Därför ska vi rekrytera en redaktör som både kan granska och kommentera.

Budget: 500 000 kronor

OPINION. Debatten ska komma till Dagens ETC och inte tvärtom. Så hur ska vi bli mer ­levande, mer ­aktuella, mer drivande? En ­opinionsredaktör tar ansvar för debattsidan men även för att beställa in kommentarer från vårt breda nätverk med skribenter. Här finns ett tillfälle att använda också andra plattformar. Kanske samarbeta med Tyckpressen och de andra poddarna som ligger under ETC Play.

Budget: 500 000 kronor

Tredje nivån: 5 miljoner

Allt det under 2 och 3,5 miljoner plus:

VÄRLDEN. Dagens ETC är riktigt bra på en rad länder, men vi behöver utöka. Mer från våra grannländer, mer från Ryssland, Tyskland, Storbritannien, USA, Kina, Japan, Indien… Med mera. Den internationella utblicken ska bli mer framträdande, mer ingripande och närvarande. Konkret kommer vi att ingå samarbeten med en rad duktiga skribenter men också med tongivande medier.

Budget: 500 000 kronor

BROTT & STRAFF. Nej, vi ska inte göra som alla andra. Dagens ETC kommer att fokusera på kriminaljournalistik som alltid har ett socialt perspektiv, som försöker förstå varför situationer uppstår och hur vi kan vända utvecklingen. Alltid sympatier med offren, aldrig demonisering av förövarna.

Budget: 500 000 kronor

ARBETSLIVET. Du har läst våra granskningar av vad som sker i vården och av hur illa ställt det är i så kallade gigföretag, som bränner ut människor som cyklar hem hamburgare till ­slappa beställare. Addera en grön omställning, addera privatisering av det offentliga, addera robotisering. Svensk arbetsmarknad står inför ett skifte. Men då har de flesta redaktioner slutat ­bevaka arbetslivet. Dagens ETC vill göra tvärtom. Vi vill ha en egen arbetsmarknads­reporter.

Budget: 500 000 kronor

SÅ HJÄLPER DU DAGENS ETC …

Swish: 123 401 87 68

Bankgiro: 817-89 23

Donera med kort, eller bli månadsgivare, på www.etc.se/insamlingen

Ge bort en prenumeration på www.etc.se/insamlingen – 1 500 kronor för ett år med digital tidning, 2 500 kronor för ett år med papperstidning

... OCH FÅR NÅGOT FINT TILLBAKA!

Oavsett vad du bidrar med är det oerhört generöst. Vi ska betala tillbaka med journalistik av högsta klass. Men för den som ger mycket vill vi göra något extra.

BLI MÅNADSGIVARE OCH/ELLER GE BORT EN PRENUMERATION

Få en fin tygpåse från Dagens ETC

DONERA MINST 2 500 KRONOR

Få gratis inträde till vår stora valfest nästa höst (Stockholm), plus allt ovan

DONERA MINST 5 000

Få en rejäl boköverraskning från Leopard, plus allt ovan.

DONERA MINST 10 000

Få en solpanel uppsatt i ditt namn, plus allt ovan.

DONERA MINST 25 000

Få den schysta mobilen Fairphone 4, plus allt ovan.

DONERA MINST 50 000

Få gratis inträde till alla kommande Dagens ETC- och ETC-arrangemang, plus allt ovan.

Tipsa om artikeln via e-post

Vad har vi gjort för pengarna?

Dagens ETC har hittills samlat in nästan 3,5 miljoner kronor.

1,2 miljoner återstår och ska användas 2022. Resten har använts till...

Kultur (redaktör och extra frilansinköp): 1 100 000 kr

Fokusjournalist (först ojämlikhet, sedan pandemi): 500 000 kr

USA-valet (extra frilansinköp): 50 000 kr

Blåbrun granskning (en reporter): 400 000 kr

Poddsatsning (redaktör för Tyckpressen): 40 000 kr

Frankrike/Spanien/Tyskland (extra frilansinköp): 225 000 kr