Inrikes.

2021-10-28 14:45
Karin Wanngård (S). Bild: Fredrik Sandberg/TT / Shutterstock
Karin Wanngård (S).
Puffetikett
Dagens ETC

S-topp: ”Avarns högerextrema kopplingar måste utredas”

Stockholms stad måste genast utreda Avarn securitys högerextrema kopplingar. Detta kräver oppositionsborgarråd Karin Wanngård efter Dagens ETC:s avslöjande.

Det omstridda säkerhetsbolaget har idag flera tunga bevakningsuppdrag i staden.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Beväpnade nazister och högt uppsatta SD-politiker arbetar för Avarn security som bevakar riksdagen och Migrationsverkets lokaler. Det avslöjade Dagens ETC i en uppmärksammad granskning som publicerades på torsdagen. Bolaget sköter kommer inom kort att även ansvara för säkerheten i regeringskansliet och för statsminister Stefan Löfven.

– Det är chockerande och mycket skrämmande uppgifter som nu framkommer. Säkerhetsbolagets uppgift är att skydda oss politiker från högerextrema grupperingar. Det är helt orimligt att upphandla tjänster av ett bolag med anställda som har sådana kopplingar, säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd.

Stockholms stad har upphandlat flera bevakningstjänster från Avarn security. Ett stort uppdrag är de över 100 mobila ordningsvakterna som patrullerar på gatorna för att skapa ”trygghet och minska förekomsten av ordningsstörningar”. Men Karin Wanngård kräver nu att finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) omedelbart tillsätter en oberoende utvärdering av Avarns högerextrema kopplingar.

– Om man befinner sig i en vit makt-miljö anser jag att man är olämplig till att skydd stadens medborgare. Stockholm ska vara en stad öppen för alla och ingen ska riskerar att bli behandlad av stadens företrädare på grund av att de har en annan hudfärg.

Granskningen av Avarn som publicerades på torsdagen har fått stor spridning och väckt starka reaktioner. Daniel Swedin på tidningen Arbetets ledarsida kallar granskningen ”uppseendeväckande, för att uttrycka sig försiktigt. Än mer uppseendeväckande blir det när det visar sig att Avarn från och med måndag och sju år framåt ska vakta Regeringskansliets lokaler”. Han frågar sig om inte staten bör ”ha i uppdrag att vakta staten? Granskningen sätter också fingret på det problematiska i den pågående privatiseringen av säkerheten”.

Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg skriver: ”Det är alltså detta gäng som ska vakta regeringen i fortsättningen. Borde inte Säpo snarare än ETC haft koll på detta?”.

Avarn vann nyligen en stor upphandling och kommer från och med 1 november vakta flera regeringsbyggnader i centrala Stockholm. ”Skyddsvakter från Avarn som kommer att arbeta i Regeringskansliets lokaler har gått igenom en säkerhetsprövning inklusive registerkontroll”, skriver pressekreterare Ulrika Langels. Hon uppger också att Avarn ansvarar för säkerhetsprövningen av sin personal men att även Säkerhetspolisen har gjort en registerkontroll av de skyddsvakter som ska arbeta i Regeringskansliet. 

Mattias Lindblom på riksdagens säkerhetsavdelning kallar uppgifterna i granskningen för ”anmärkningsvärda” men har ändå fullt förtroende för Avarn. 

– Vi har ett bra samarbete och för en dialog med bolaget för att säkerställa att de uppfyller de säkerhetskrav som ställt i upphandlingen.

Dagens ETC har sökt Avarn och finansborgarråd Anna König Jerlmyr.

Tipsa om artikeln via e-post