Inrikes.

2021-10-26 13:15
Byggnads ordförande Johan ­Lindholm (S). Bild: Sofia Ekström/SvD/TT
Byggnads ordförande Johan ­Lindholm (S).
Puffetikett
Dagens ETC

S och Byggnads: Jobb ska gå till arbetslösa svenskar

Socialdemokraterna och fackförbundet Byggnads vill reformera systemet för arbetskraftsinvandring. Partistyrelsen föreslår inför S-kongressen att arbetskraftsinvandringen ska begränsas till bristyrken och enbart omfatta heltidsjobb.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Byggmarknadskommisionen publicerade en rapport för några veckor sedan med information om att det förekommer fusk i över 80 procent av de östeuropeiska byggföretag som har etablerat sig i Sverige. Kommissionen polisanmälde även tolv av företagen.

Arbetsmarknadsutskottets ordförande Anna Johansson (S) och Byggnads ordförande Johan Lindholm (S) skriver i en debattartikel i Expressen att Socialdemokraterna vill reformera systemet för arbetskraftsinvandring i grunden. Förslaget inför kongressen är att arbetskraftsinvandringen återigen ska begränsas till bristyrken och enbart omfatta heltidsjobb.

”Svenska jobb ska i första hand gå till arbetslösa i Sverige och inte reas ut av företag som tar hit arbetare från andra länder för att utnyttja och exploatera dem”, skriver Anna Johansson och Johan Lindholm.

Ingen behovsprövning

I sin debattartikel skyller duon det nuvarande systemet på ”det tokliberala och världsunika system” som infördes av Fredrik Reinfeldts regering 2008. Lagen innebar att det inte görs någon behovsprövning och att det inte behövds juridisk bindande överenskommelser om lön.

Även Moderaterna vill nu strama åt arbetskraftsinvandringen och minska missbruket, enligt TT. Deras förslag är att lågavlönade jobb som kräver låg kompetens främst ska gå till arbetslösa i Sverige och bara tillåta arbetskraftsinvandring om lönen är omkring 27 000 kronor – med undantag för säsongsarbetare, som bärplockare.

Tipsa om artikeln via e-post