Inrikes.

2021-11-01 18:30
Bild: Skärmdump
Puffetikett
Dagens ETC

Polsk tv rapporterade om svensk skjutning – var scen ur ”Snabba cash”

I syfte att varna för migrationens negativa konsekvenser runt om i Europa sände polsk statstelevision i helgen ett inslag från Sverige som påstods visa en verklig drive by-skjutning.

I själva verket rörde det sig om en inspelning av Netflix-serien ”Snabba cash”.

Tipsa om artikeln via e-post

I ett nyhetsinslag från den polska statstelevisionen i helgen, rubricerat med orden ”Illegal migration paralyserar Europa” visades en drive by mot en kemtvätt upp som ett varnande exempel på hur asylinvandringen trasar sönder Europa. Hela scenen, som såg mycket verklig ut och var filmad inifrån en lägenhet på andra sidan gatan, visar hur ett par mopedister med kulsprutor öppnar eld mot kemtvättsbutiken. Den polska reporter som presenterar inslaget konstaterar att de sedan lugnt avlägsnar sig från platsen och fortsätter:

– Detta är en film från en svensk stad. Liknande situationer händer så gott som dagligen, runt om på olika platser i Europa.                 

Filmklippet har också, under rubriken ”Sundbyberg, eller inbördeskrig i Afrika?” cirkulerat som om det vore hämtat ur verkligheten i invandringskritiska kanaler online.

Men i själva verket kommer klippet från en inspelning av säsong två av Netflixserien ”Snabba cash”. Något som producenten Nicklas Wikström Nicastro från det Stockholmsbaserade produktionsbolaget Strive Stories bekräftade för Expressen redan i fredags.       

– Jag kan bekräfta att det är vi som har spelat in vid Tules kemtvätt i Sundbyberg, med statister och team på platsen och i bild, säger Nicklas Wikström Nicastro till Expressen.

Att filmsekvensen har spridits med rasistiska syften gör honom bestört.

– Jag blir chockad, säger han.   

Under inspelningen hade produktionsbolaget placerat ut personal och varningstrianglar för att uppmärksamma allmänheten på att det rörde sig om en filminspelning och inte en verklig gänguppgörelse.

Tipsa om artikeln via e-post