Inrikes.

2014-01-11 10:31
”Det vore en fantastisk utmaning att ta sig an ett herrlag”, säger Pia Sundhage, Sveriges förbundskapten. Adam Ihse/TT
”Det vore en fantastisk utmaning att ta sig an ett herrlag”, säger Pia Sundhage, Sveriges förbundskapten.

Pia Sundhage – bäst i världen?

Tipsa om artikeln via e-post

Ikväll sänds Idrottsgalan. Pia Sundhage har chansen att ta hem två priser, men hon har istället andra planer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

– Jag ska faktiskt iväg på Ballon d’Ors gala istället, säger Pia Sundhage som där är nominerad till världens bästa tränare.

Istället för middag med Johan Olsson, Abeba Aregawi och de andra svenska idrottsstjärnorna väljer hon alltså den mer celebra galan med Cristiano Ronaldo och sir Alex Ferguson.

– Jag är ingen galamänniska, jag trivs bättre på fotbollsplanen. Men när det är dags så skärper jag till mig så att jag är rumsren i alla fall.

På förra årets Ballon d’Or-gala bjöd Sundhage på skönsång, något som kan hända i år igen, men inget är planerat säger hon. Annars trivs hon som sagt bäst på fotbollsplanen, i somras njöt hon rejält då Sverige bjöd på underhållning under hemma-EM.

– Det utvecklades till en folkfest där den tolfte spelaren, publiken, berörde många. Vi vann en bronspeng och det finns också vinster ur ett samhällsperspektiv, dels ekonomiskt, men framförallt så visades en positiv stämning upp. Jag hörde aldrig något ”hata hata!” eller några våldsamheter. Det var bara en fest.

Hur surt var det att åka ut mot Tyskland i semifinalen?

– Det gjorde väldigt ont. Det var en fantastisk fotbollsmatch med fart och fläkt från båda lagen, tyvärr sköt de stolpe in och vi sköt stolpe ut.

Hur är landslaget som grupp?

– De har en förmåga att hänga på, de kan njuta och skapa stämning utöver det vanliga. Det finns mycket mod i gruppen, tänk på den press från andra och oss själva som vi sedan vände det till det positiva.

Där kanske du har ett par fingrar med i spelet?

– Jag är ju bara en av flera ledare, jag är totalt oduglig själv. En av de stora sakerna var att få med sig alla på tåget. Det gäller att visa att vi bestämmer vägen! Vi har makten! Alla vill ju vinna guld. Jag vet hur viktig stämningen är och jag kan bidra till den.

Är du sugen på att träna ett klubblag?

– Ja, min roll som förbundskapten ger inte så mycket fotboll (endast landslagssamlingar några gånger om året, reds anm.). Jag kan mycket väl tänka mig att suget efter gräset blir så stort när jag slutar på förbundet att jag vill ta mig an något klubblag. Vad det blir är sedan avhängigt på vilka erbjudande man får.

Lockar herrfotbollen?

– Många frågar "Vad är nästa steg?" Det är klart att det vore en fantastisk utmaning att ta sig an ett herrlag.

Anders Svensson sa nyligen i en intervju att man inte ska jämföra dam- och herrfotbollen, vad tycker du?

– Ser man på dammatch så ska man jämföra tycker jag. Många tycker att båda är trevligt att kolla på. Kollar man på resurser, kronor och ören – som är ett sätt att mäta rikedom – då är herrfotbollen mil före oss. Vi har å andra sidan lagt till rikedom i värderingar, vi står i större utsträckning för fair play, det är mindre fusk och kast i damfotbollen, det har med värderingar att göra.

Tipsa om artikeln via e-post
  • Zlatan Ibrahimovic, skidåkaren Johan Olsson och golfaren Henrik Stensson har alla chansen att plocka hem tre priser var. Samtliga är nominerade till årets manlige idrottare, årets prestation samt Jerringpriset.
  • Samma trio gjorde också upp om Bragdguldet, den striden gick Johan Olsson segrande ur.
  • Pia Sundhage är nominerad som årets ledare samt årets lag tillsammans med det svenska damlandslaget i fotboll.
  • Sänds i SVT1, programledare Rickard Olsson.
Relaterade artiklar