Inrikes.

2021-10-26 10:00
 Alla offentliga toaletter i centrala Örebro stängs på obestämd tid.  Bild: Helena Landstedt/TT
Alla offentliga toaletter i centrala Örebro stängs på obestämd tid. 
Puffetikett
Dagens ETC

Offentliga toaletter bommas igen på grund av hemlösa

I Örebro stänger kommunen av samtliga offentliga toaletter i de centrala delarna av staden. Anledningen är att hemlösa och missbrukare sökt sig dit.

”Vi ska inte tillhandahålla platser för kriminell verksamhet”, säger Anders Olsson (C), ordförande i tekniska nämnden.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Sedan 2016 har Örebro haft öppna och avgiftsfria offentliga toaletter tillgängliga på flera platser i de centrala delarna av staden, som en service för innevånare och turister. Nu menar dock stadsdelsnämnden, som styrs av en majoritet bestående av S, C och KD, att toaletterna ”i olika grad har ­blivit skydd för kylan för personer utan hem”.

”Inga vanliga örebroare”

Den politiska majoriteten i kommunen menar också att toaletterna har blivit en frizon för narkotikahandel och missbruk. Därför väljer man nu att stänga av alla offentliga toaletter i centrala Örebro på obestämd tid framöver.     

– Det är beklagligt att vi inte kan erbjuda ­tillgängliga toaletter och vi har full förståelse för de ­konsekvenser det får. Samtidigt, på grund av hur situationen är på toaletterna idag, är det ett helt nödvändigt beslut att ta, säger Anders Olsson (C), ordförande för tekniska nämnden i Örebro, i ett pressmeddelande.

Christina Lundin, samordnare för brottsförebyggande frågor i kommunen, vill gärna belysa att nedstängningen av de offentliga toaletterna är en trygghetsskapande åtgärd.

– Varje vecka får vi rapporter om de brott som begås i och omkring de offentliga toaletterna, säger hon.

Till lokaltidningen Nerikes Allehanda säger Anders ­Olsson att det ändå inte är ”några vanliga örebroare som vill eller vågar använda dem”.

När kylan nu rullar in över landet ökar behovet bland hemlösa att använda toaletterna till att göra annat än de initialt var avsedda för, som att sova i för att inte frysa ihjäl under natten.

– Men det är ju inte så att vi i tekniska nämnden ska tillhandahålla platser för kriminell verksamhet, säger Anders Olsson.     

På frågan, från Dagens ETC, om problemet med övernattningar på offentliga toaletter inte snarare handlar om för få platser på stadens natthärbärgen för hemlösa svarar socialnämndens ordförande Carina Toro Hartman (S) ett tydligt nej.

– Det är inte där problematiken ligger. Platser finns, och vi valde till och med att utöka antalet förra vintern, när det var så kallt, men de extra platserna användes inte en enda gång. Problemet är större och mer komplext än så, för att det skulle vara fullbelagt är extremt ovanligt.

Tipsa om artikeln via e-post