Inrikes.

2021-11-04 15:16
  • Bild: TT/Henrik Montgomery
  • Paola Huldtgren
    Paola Huldtgren
Puffetikett
Dagens ETC

Nytorgsmannen döms till fem års fängelse – kvinnornas advokat: ”Chockartat lite”

Den serievåldtäktsman som i media blivit känd som Nytorgsmannen dömdes under torsdagsförmiddagen till fem års fängelse i Södertörns tingsrätt.

Advokaten Paola Huldtgren som företrätt flera av kvinnorna tycker det är för lite.

– Det är chockartat lite. Vi hade hoppats på att han skulle fällas för alla brotten och få tolv års fängelse, säger hon.

Tipsa om artikeln via e-post

Nytorgsmannen har kallats för den värsta serievåldtäktsmannen i svensk historia. Efter att ha åtalats för 24 våldtäkter, varav flera ska ha fångats på film, döms han nu för sju av dem. Straffet fastställs av Södertörns tingsrätt till fem års fängelse. Att det inte blir längre beror på att rätten bedömt det som att flera av brotten har varit sexuella ofredanden snarare än våldtäkter, samt att den 34-åriga mannen friats på ett antal åtalspunkter.

”I de fall som nu avses har åklagaren inte bevisat att penetration skett, vilket är anledningen till att tingsrätten bedömt brotten som sexuella övergrepp och inte som våldtäkter”, står det i domen om de fall som åklagaren, men inte Södertörns tingsrätt, har bedömt som våldtäkter.

– Det är chockartat. Vi hade hoppats på att han skulle fällas för alla brotten och få tolv års fängelse, men nu frias han i flera fall, säger Paola Huldtgren, som har företrätt flera av kvinnorna.    

”Inte trovärdig”

En av dem, som enligt åklagaren utsatts för ”grov våldtäkt” ansågs inte vara ”tillräckligt trovärdig”, enligt tingsrätten.

– Och det, ”inte tillräckligt trovärdig”, konstaterar man i ganska korta ordalag, trots att hon haft en omfattande stödbevisning med flera vittnen i anslutning till själva händelsen, varav en är hennes psykolog som diagnostiserat kvinnan med PTSD (posttraumatiskt stressyndrom), som en direkt konsekvens av den här händelsen, säger Paola Huldtgren.     

Kommer ni att överklaga?

– Min och mina klienters spontana reaktion efter den här domen är ja.

Tipsa om artikeln via e-post