Inrikes.

2021-11-13 16:45
Bild: Stina Stjernkvist/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Ny vända i husbråket – har du hängt med?

Ånger, förtal och förlikning. Turerna med husköpet har varit många för Ebba Busch (KD). Nu säger försäljaren av huset att han blivit lurad att skriva på det senaste avtalet och har överklagat förlikningen.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

AUGUSTI 2020: VILL RIVA AFFÄREN

Det var i augusti 2020 som konflikten mellan Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och 81-årige Esbjörn Bolin tog sin början. Ebba Busch vill köpa Esbjörn Bolins hus och sjötomt i Uppsala för 3,9 miljoner kronor. Esbjörn Bolin hävdar att han ångrat sig redan dagen efter att kontraktet skrevs.

I de förhandlingar som sedan följer menar Esbjörn Bolins juridiska ombud att Bolin inte var till stånd att genomföra husförsäljningen och hänvisar till en psykologisk utredning som ska bevisr att Bolin inte förstod köpet.

Ebba Busch hävdar i sin tur att hon blivit hotad om en smutskastningskampanj.

Trots att många råder Ebba Busch om att släppa husköpet för att undvika att situationen påverkar hennes roll som partiledare är hon fast besluten om att vinna striden mot Esbjörn Bolin.

FEBRUARI 2021: KALLAR IN EXPERTER

Ebba Busch anställer i februari i år experter som tillbakavisar utredningen om Esbjörn Bolins psykologiska tillstånd och uttrycker istället att han har en "hög kognitiv funktionsnivå".

I mitten på februari går hon även till angrepp på Esbjörn Bolins juridiska ombud och pekar ut honom som brottslig. Bara några dagar efter det anmäls partiledaren för grovt förtal.

JULI 2021: ERKÄNNER FÖRTAL

I juli erkänner också Ebba Bush att det hon skrivit är förtal.

– Ingen av de uppgifter som jag har angett har varit felaktiga, de har varit sanna, och för mig har sanningen alltid varit viktig, men i Sverige kan även sanningen vara förtal, i andra länder ser det inte ut så. Men vi befinner oss i Sverige, här gäller svensk rätt och det är det jag förhåller mig till, sa Ebba Busch på en pressträff då.

Förhandlingarna om husköpet stannar därmed av Esbjörn Bolin tackar nej till en förlikning på 200 000 kronor.

OKTOBER 2021: PARTERNA ENAS

I oktober i år tycktes historien dock äntligen kunna komma till ett slut. Esbjörn Bolin går med på Ebba Busch erbjudande om en ny förlikning. Partiledaren ska äntligen få ta över huset.

NOVEMBER 2021: SÄLJAREN ÅNGRAR SIG

8 november kommer alltså den senaste vändningen. Esbjörn Bolin överklagar med ett nytt juridiskt ombud förlikningen till Svea hovrätt:

”Jag fick enbart avtalet med Ebba uppläst för mig och både advokaten och en till sa att jag var tvungen att skriva på och godkänna.”

Esbjörn Bolin känner sig därmed lurad.

– Jag har begärt anstånd till den 26 november för att utreda hur det här har gått till. Ligger det något i vad min klient säger så kommer vi fortsätta processen. Det får inte vara på det sättet att en gammal människa tvingas in i någonting, säger hans nya juridiska ombud Sture Tersaeus till SVT.

Katrin Björklund företräder Ebba Busch. Hon säger till TT att det saknas grund att överklaga.

– Formellt så kan man överklaga även en stadfäst förlikning men utgångspunkten är att det är ett bindande avtal som träffats mellan parterna. 

Tipsa om artikeln via e-post