Inrikes.

2021-10-25 12:00
  • ”Det vi gör anses som farligt och vi anses som extrema, men vi vill bara ha en plattform där vi kärleksfullt kan vara tillsammans”, säger Johanna Vieten på Wake Up Friends.
    ”Det vi gör anses som farligt och vi anses som extrema, men vi vill bara ha en plattform där vi kärleksfullt kan vara tillsammans”, säger Johanna Vieten på Wake Up Friends.
  • På Wake Up Friends samsas konspirationsteorier om coronavaccinet med öppen främlingsfientlighet.
    På Wake Up Friends samsas konspirationsteorier om coronavaccinet med öppen främlingsfientlighet.
Puffetikett
Dagens ETC

Ny plattform samlar svenska konspirationsteoretiker

Sverige har fått ett eget forum för konspirationsteoretiker. Här samsas inlägg om ”klimat­bluffen” med varningar om livsfaran med att vaccinera sig mot covid-19.

– Vid någon punkt övergår de här plattformarna från att vara chattforum till att bli sambandscentraler från vilka man kan koordinera attacker, säger Sebastian Bay, desinformationsexpert.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Facebook och Twitter har blivit allt mer restriktiva mot konspiratoriska inlägg. Efter stormningen av Kapitolium och det lavinartade flödet av desinformation om corona­vaccinet har tech-jättarna börjat blockera enskilda användare och ta ned konspirations­teoretiska inlägg med rent samhällsfarligt innehåll.

– De stora plattformarna har till slut tagit ställning mot uppenbara våldsverkare och ren desinformation, säger Sebastian Bay, desinformationsexpert på Totalförsvarets forsknings­institut, FOI.

Kritiker inom konspiration­världen ser tech-jättarnas agerande som en censur av yttrande­friheten och etablerar sig istället på alternativa, amerikanska plattformar som Parler och Gab – vilka marknadsförs som platser där människor får uttrycka sig fritt utan att riskera avstängning. Det har lockat till sig användare som vill få spridning för extremistiska och hatiska budskap.

Sedan några månader tillbaka finns också den svenska ­sociala medier-plattformen Wake up friends, som av grundarna själva beskrivs som en plats ”där människor kan interagera ostört från censur och faktagranskare”. När Dagens ETC går igenom flödet av inlägg finner vi snabbt påståenden om att corona­vaccinet skulle vara livsfarligt, att klimatkrisen är en bluff, inlägg om chemtrails, kolloidalt silver och hätsk invandringskritik. Här frodas inlägg av såväl nyandlig som högerextrem karaktär.

Michael Oddane, som står bakom Wake up friends, vill ”absolut inte” ställa upp på någon intervju i Dagens ETC, men medgrundaren Joanna Vieten säger i podcasten ”Skarpt” att tanken med plattformen är att skapa ”ett helt fritt forum”.

– Det vi gör anses som farligt och vi anses som extrema, men vi vill bara ha en plattform där vi kärleksfullt kan vara tillsammans. Tanken med det här är inte att vi ska leda någon i en viss riktning, det är bara att alla står i sin egen sanning och i sin spiritualitet, säger hon.

Michael Oddane uttrycker det i podcasten Radio Cui Bono som att människor inte ”expanderar sitt medvetande och utvecklar dess fulla potential”, så som det var meningen nu då vi befinner oss i Vattumannens tidevarv, till följd av chemtrails och de sataniska krafter som styr världen och vill hålla oss nere på en lägre frekvens. Därför skulle vi alltså, enligt detta resonemang, behöva ”ett helt fritt forum”, där ”alla står i sin egen sanning och spirituellt”.

Naturlig konsekvens

Sebastian Bay menar att framväxten av de nya plattformarna är en direkt följd av tech-­jättarnas striktare riktlinjer.

– Om du till exempel vill påstå att man kan bota covid-19 genom att dricka frätande vätska eller någonting annat galet, då kommer det med stor sanno­likhet att plockas bort från de stora plattformarna. Vill man ändå sprida sån information, då hittar man till de här alternativa nischplattformarna där man inte blir nedtystad, säger han.

Wake up friends egna uppgifter om antalet registrerade användare ger en fingervisning om några tusen, vilket Sebastian Bay bedömer som rimligt.

– Det är ganska intressant, för vi har inte riktigt sett en plattform växa i Sverige och få den typen av genomslag som den här ändå har fått.

”Censur behövs aldrig”

Youtubern, klimatförnekaren och vaccinationsmotståndaren Håkan Bergmark, med över 17 000 följare, är en av dem som övergett Facebook till förmån för Wake up friends.

– Jag har inte personligen fått något borttaget från Facebook, men många jag följt har stängts av eller raderats, säger han till Dagens ETC.

Han är också kritisk till att Facebook sparar uppgifter om sina användare.

– Facebook är ett globalt företag med en agenda, som olagligen säljer information om sina användares beteende­mönster. Genom att ha ett Facebook-konto har du som individ godkänt att informationen säljs vidare till tredje part, det anser jag kränker integriteten.

Sociala medier fria från faktagranskning anser han är viktiga eftersom ”gammelmedia utelämnar och förvränger mycket information”.

– Jag anser att censur aldrig behövs, utan enbart är skadlig. Var och en måste kunna uttrycka sig fritt, sedan är det upp till varje enskild individ att själv filtrera den information som sprids. Vi är ju vuxna människor, säger Håkan Bergmark.

Sebastian Bay ser dock en ­potentiell fara med ­sociala ­medier helt befriade från ­kontrollfunktioner.

– Vid någon punkt övergår de här plattformarna från att vara chattforum till att bli sambands­centraler från vilka man kan koordinera attacker som den mot Kapitolium. Det är hela orsaken till att staten har börjat sätta press på bland annat Facebook i USA.

Handlar om spridningen

Om sajterna får vara kvar ­handlar till syvende och sist om innehållet och hur stor ­spridning de får.

– EU-kommissionen har ett lagförslag på gång, i vilket man delar upp plattformarna i storleksordning. Större plattformar som Facebook kan generera spridning och effekter utanför vissa givna grupper, medan mindre plattformar som Wake up friends knappast ses som något större hot i det avseendet.

Däremot kan även mindre plattformar bli farliga som mötesplatser för att koordinera våldsdåd eller terrorattacker, poängterar Sebastian Bay.

– Även om den har en mindre spridning och ett mer homogent innehåll så betyder det inte att den inte skulle kunna ­användas för att koordinera verksamhet med potentiellt ­farliga konsekvenser utanför plattformen. Ett lysande exempel är hur IS rekryterade och styrde somliga av sina medlemmar via sociala medier.

 

Alternativa webbplattformar

Gab

Gab är en webbplattform känd för sin högerextrema användarbas. Sidan har marknadsförts som ett alternativ till Facebook och Twitter, framför allt efter att de börjat ­strama åt sina regler. Beskrivs ofta som en fristad för nynazister, alternativhöger, konspirations­teoretiker och Qanon-anhängare. Tales­personer för plattformen hävdar att de arbetar för att främja yttrande­friheten och ”det fria flödet av information online”, något som från andra håll kritiserats för att vara en täckmantel för att sprida extremistiska och hatiska budskap.

Parler

Parler är en mikroblogg som beskrivs som ett alternativ till Twitter, framför allt för användare som har blockerats från de vanliga sociala medierna, eller motsätter sig deras regler. Många användare är Trump-anhängare, konservativa, konspirationsteoretiker och högerextrema.

Efter anklagelser om att Parler användes för att samordna stormningen av Kapitolium förbjöd många företag tjänsten. Apple och Google tog bort Parler ur sina appbutiker. I januari stängdes hela tjänsten ned efter att Amazon Web Services stängt av värdskapet för den online. I februari återupptogs tjänsten, sedan avtal tecknats med andra leverantörer. En ny uppdaterad app lanserades i maj.

Wake Up Friends

Kan ses som en svensk variant på Gab. Ett alternativ till Facebook där konspirationsteoretiker samsas med högerextrema och så kallat ”nyandliga”. Enligt grundarna ­Michael Oddane och Joanna Vieten har plattformen, som såg dagens ljus så sent som i mars, några tusen aktiva medlemmar. Syftet med plattformen är att skapa en plats ”där människor kan interagera ostört från censur och faktagranskare”, för att ”stå i sin egen sanning och spiritualitet”.

Tipsa om artikeln via e-post