Inrikes.

2021-10-28 07:00
  • ”En adoption är ett trauma man inte vill erkänna som ett övergrepp eftersom man i de här berättelserna oftast är väldigt lojal med adoptivföräldrarna och  adoptionsbyråerna”, säger Jyothi Svahn.  Bild: David Johansson
    ”En adoption är ett trauma man inte vill erkänna som ett övergrepp eftersom man i de här berättelserna oftast är väldigt lojal med adoptivföräldrarna och adoptionsbyråerna”, säger Jyothi Svahn.
  • Socialminister Lena Hallengren (S). Bild: TT
    Socialminister Lena Hallengren (S).
Puffetikett
Dagens ETC

Nu ska de svenska adoptionerna utredas

Oegentligheter kring internationella adoptioner till Sverige ska utredas på djupet. Det gjorde socialminister Lena Hallengren (S) klart på en pressträff på onsdagen.

– I uppdraget ingår att utreda och klargöra alla aktörers roller, vetskap om, eller delaktighet i eventuella oegentligheter, säger Lena Hallengren.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Jyothi Svahn var fem och ett halvt när hon och hennes lillasyster adopterades av ett par i Ljusdal från ett barnhem i Bangalore i södra Indien. ­Adoptionen genomfördes genom Adoptionscentrum, den största av de svenska föreningar som förmedlar adoptioner i Sverige. I hennes adoptions­papper stod det att mamman var okänd och att hon saknade en familj som kunde ta hand om henne. Men som ung vuxen fick hon veta att hon och systern i själva verket hade stulits från deras mamma i Indien.

– Jag har alltid kommit ihåg min mamma och har jätte­starka minnen från slummen i Bangalore, säger Jyothi Svahn till Dagens ETC.

En dag när hennes mamma kom för att hämta sina döttrar på det kristna konvent där Jyothi och hennes lillasyster brukade vara medan mamman arbetade, fick hon höra att ”du har inga barn här som tillhör dig”. Efter att ha återvänt gång på gång och frågat om sina barn kördes hon till slut bort av polis.

Klargöra var ansvaret ligger

Den utredning som nu tillsätts av socialminister Lena Hallengren har enligt presentationen till syfte att ”klargöra vilket ansvar och vilken roll regeringen, berörda statliga myndig­heter, kommuner, auktoriserade sammanslutningar, ideella ­organisationer och andra ­privata aktörer har haft” i just sådana här fall.

– Utredaren ska undersöka förekomsten av eventuella oegentligheter i förhållande till dels de ursprungsländer varifrån flest adoptioner till Sverige skett, dels de ursprungsländer där det finns starka misstankar om att de förekommit oegentligheter, säger Lena Hallengren.

Jyothi Svahn reagerar på hur socialministern väljer att uttrycka sig.

– Begrepp som ”begångna oegentligheter” visar på att det fortfarande finns en enorm ängslighet kring de här frågorna. Man vågar inte prata om vad det egentligen handlar om, ­vilket är regelrätta kidnappningar och stölder av barn. Det anser jag är oseriöst, säger hon.

”Adoption är ett trauma”

Psykisk ohälsa är enligt forskningen vanligare bland utlandsadopterade än bland andra grupper. Orsaken till det kopplas ofta till lägre självkänsla och en otrygg anknytning till adoptivföräldrarna. Jyothi Svahn är diagnostiserad med komplex PTSD, posttraumatiskt stressyndrom.

– En adoption är ett trauma man inte vill erkänna som ett övergrepp eftersom man i de här berättelserna oftast är väldigt lojal med adoptivföräldrarna och adoptionsbyråerna. Så känner jag personligen, men den känslan korrelerar också med statistiken som visar att adopterade ofta mår väldigt dåligt, säger hon.

Som utredare har regeringen utsett Anna Singer, professor i civilrätt och särskilt familjerätt vid Uppsala universitet.

Tipsa om artikeln via e-post

Bakgrund till utredningen

Dagens Nyheter publicerade i februari en stor granskning av internationella adoptioner till Sverige. I den framgick att mängder av adoptioner under flera decennier inte gått rätt till. Avslöjandet visade att barn stulits eller genom manipulation tagits ifrån sina biologiska föräldrar, i regel i mycket fattiga områden, av organisationer och enskilda individer som tjänat stora pengar på verksamheten. Tjänstemän ska ända sedan mitten av 1990-talet ha larmat om oegentligheterna.

I februari i år öppnade socialminister Lena Hallengren (S) för en översyn av den svenska adoptionsförmedlingen från 1960-talet och fram till idag.