Inrikes.

2021-11-15 15:45
  • Norrsken över Gotland.
    Norrsken över Gotland.
Puffetikett
Dagens ETC

Norrsken: Så kan du se himlens egen ljusshow – även i söder

Norrsken är förknippat med Norrland och med vinter, men förra veckan spred det sig över hela Sverige. Och de närmaste åren kommer chanserna att få se dessa makalösa sken även i södra Sverige att öka.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Färgsprakande dans, gardin­er över himlen och enorma ljuskronor. Det är inte svårt att förstå att polarsken fascinerat människan i århundraden, och både gudar och magiska väsen har fått äran för naturens egen ljusshow. Och de kommande sex åren kommer solen att ha en mer aktiv period, vilket ökar chansen att se norrsken i hela Sverige. Faktiskt kan skenet ses ända till mellersta Frankrike ett par tillfällen varje period.

Calle Bergstrand började intressera sig för norrsken när han flyttade till Umeå 2007. Han googlade sig till kunskap nog att ställa en egen prognos på när det kunde siktas – och lyckades. När han några år senare flyttade till Gotland tog han intresset med sig, och en kväll öppnade han spontant en app som visar rymdvädret. Han tittade på solens aktivitet och insåg att det fanns chans för ett norrsken som borde synas från Gotland.

– Jag tog bilen till Högklint, ställde ut kameran och innan jag ens började fota så såg jag ett sprakande norrsken söder om Visby. Sen var jag fast, säger han.

Idag har han fotograferat närmare 40 norrsken från Gotland. Vissa är så svaga att de kan passera ganska obemärkt och misstas för en ljus dimma eller en upplyst molnbank. Calle Bergstrand beskriver dem som ett diffust skimmer över himlen, ofta lågt över den norra horisonten.

– Men när jag fotar och ser att det blir grönt i kameran så vet jag att det var ett norrsken, även om jag inte kunnat se det så bra.

Högre aktivitet framöver

Solen följer en elvaårscykel som kallas solfläckscykeln. Den visar tiden mellan att solen har som mest solfläcksregioner, de områden där solens utbrott sker och som kastar ut solvindar med partiklar som bildar norrsken när de träffar jordens magnetiska fält. Nästa gång solen har sin mest aktiva period beräknas bli 2024 eller 2025. Under den mer aktiva perioden är chansen större att se norrsken utanför polarskens­ovalen där det vanligtvis syns.

– Så de kommande åren kommer att bli väldigt spännande. Det kan inte bli bättre tillfälle att bli norrskensentusiast än nu, säger Calle Bergstrand.

För den som vill se norrsken men som bor i mellersta eller södra Sverige gäller det att vara beredd och att ha tålamod. I olika forum delar användare med sig av observationer, och ökar på så vis varandras chanser att se norrsken. Calle Bergstrand har tillsammans med några andra entusiaster startat Facebooksidan Norrsken Sverige. Där lägger de upp prognos­er och informerar när chansen att se norrsken i södra Sverige finns, sedan fyller medlemmar på med bilder från sina egna observationer i realtid.

– Det finns appar och hemsidor som mäter på olika sätt, men norrsken är ett oerhört komplext fenomen, så den här gruppen är bästa sättet att öka sina chanser, säger han.

Ta med en kompis

Till den som vill ge sig ut på jakt efter ljusfenomenet rekommenderar Calle Bergstrand att hitta en annan entusiast att gå med, varma kläder och tålamod. När du kan se 20 till 30 stjärnor på himlen är det mörkt nog, och vanligtvis är den bästa tiden mellan 22 och 02 på natten.

– Då är norrskensovalen som mest sydligt expanderad över Sverige, men man måste ha tålamod och förstå att det är svårt att förutse utbrotten. Jag har sett norrsken precis efter solnedgången till strax innan solen gått upp. Det kan ligga och fladdra svagt och sedan plötsligt slå upp som gardiner över himlen, säger han.

Norrsken är lättast att se under vinterhalvåret. Dels för mörkret, men också för att kylan kan göra vädret klarare. Calle Bergstrand har sett att det är mer aktivitet i samband med vår- och vinterdagjämning, något han själv inte kan förklara.

– Det tycks finnas en sam­verkan där som för mig är oförklarlig. Men norrsken kan ses året runt. Augusti är fint, för då är det inte så kallt men tillräckligt mörkt.

Tipsa om artikeln via e-post

Vad är polarsken?

Syd- och norrsken bildas när solvindar tar med sig laddade partiklar efter solstormar till jorden. När de träffar atmosfären krockar de med atomer och molekyler, vilket skapar fenomenet norrsken. Partiklarna dras mot polerna, eftersom jordens magnetfält lutar ner mot jordytan där, varför de vanligtvis ses runt polerna.

Skenet kan variera mellan lila, rött, grön, blått och vitt.

För att se norrsken bör du vara på en plats där det är mörkt och fritt från ljusföroreningar.

Chansen är större mellan 17 och 02 och störst mellan 22 och 02 på natten.

Även om polarskenen sker året om så ökar chansen om det är klart. Molnfritt och kallt ger klarare sikt.