Inrikes.

2021-11-08 11:45
Bild: Janerik Henriksson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Nazist häktad – misstänkt för bombförberedelser

En 25-åring som kopplas till NMR häktades på söndagen – misstänks för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Mannen greps av Säkerhetspolisen under natten till torsdagen och på söndagen häktades han av Skaraborgs tingsrätt misstänkt för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse. Brottet ska ha begåtts under perioden augusti 2020 till november i år.

– I brottsrubriceringen ligger bland annat att man kan åstadkomma en explosion och därmed innebära fara för annans egendom liv och hälsa. Det har gjorts fynd i husrannsakning av hans bostad som indikerar att kunnat förfärdiga en sprängladdning, både ämnen och föremål, säger kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström till DN.

Enligt Säkerhetspolisen finns det kopplingar till våldsbejakande högerextremism och förundersökningen bedrivs under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Enligt Expo har mannen varit medlem i Nordiska motståndsrörelsen och ingått som aktivist i en av organisationens så kallade kampgrupper. 25-åringen ska ha tillhört samma lokalgrupp i organisationen som Anton Thulin, som 2017 dömdes för tre bombdåd i Göteborg.

Har nekats vapenlicens

25-åringen dömdes 2018 för att ha misshandlat en kvinna i samband med NMR:s flygbladsutdelning. Mannen har jägarexamen, är aktiv sportskytt och grundare av en armborstförening. Han har två gånger ansökt om vapenlicens men nekats efter yttrande från Säpo som kopplar mannen till NMR. Enligt Expo ansökte mannen om vapenlicens ytterligare en gång så sent som i våras men nekades även vid det tillfället.

Dagens ETC kan tillägga att han varit kund i NMR:s webbshop där han 2015 beställde antisemitisk litteratur samt en t-shirt med bild på den tyske nazisten Horst Wessel.

Dagens ETC har sökt mannens advokat.

Tipsa om artikeln via e-post