Inrikes.

2021-11-11 09:05
Morgan ­Johansson
Morgan ­Johansson
Puffetikett
Dagens ETC

Ministern om hyresbluffen: Det strider mot lagen

”Det är olagligt. De som ägnar sig åt detta gör ingen samhällstjänst utan vill bara tjäna pengar på andra.”

Det säger justitieminister Morgan Johansson efter Dagens ETC:s avslöjande om ockervärdar och bulvan­företag.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Dagens ETC har i ett unikt gräv kartlagt hur stora mängder hyreslägenheter, via förmedlingsföretag, hyrs ut för dubbla månadskostnader. Vanliga ettor, tvåor, treor och fyror kostar 10 000, 20 000, 30 000, 40 000 kronor i månaden. Det kallas hotellifiering.

Bostadsminister Märta Stenevi (MP) har bollat frågan till justitieminister Morgan Johansson (S), som säger att ja, det här är ett problem.

– Det är i strid med reglerna att ta ut oskäliga andrahandshyror. Det är problematiskt om den här typen av hotelliknande boenden breder ut sig på bekostnad av långsiktiga kontrakt, svarar Morgan Johansson till Dagens ETC per epost.

Är det ett kryphål för att in­föra marknadshyror?

– De är inget kryphål eftersom det strider emot hyres­lagen. Att använda sig av en mellanhand innebär inte att lagen sätts ur spel.

Hur ska man komma till rätta med problemet?

– Regeringen har nyligen skärpt regelverket för att motverka missbruket. Grogrunden för problemen är bostadsbrist­en. Förutom tuffare regler mot de som missbrukar systemet krävs förutsättningar för att upprätthålla en hög takt i ny­produktionen. Om förstahandshyresgästen har tagit ut en oskälig hyra kan andrahands­hyresgästen begära återbetalning hos Hyresnämnden.

De som jobbar så här menar att man gör en samhällsnytta, i och med att många som hyr lägenheter på det här sättet är gästarbetare. Är det så att den här affärsverksamheten behövs?

– Det är fel. De som ägnar sig åt detta gör ingen samhällstjänst utan vill bara tjäna pengar på andra. Det är viktigt att ut­budet på marknaden svarar mot de behov som finns, bland annat för att arbetsgivare ska kunna attrahera personal. Här finns regelverket om blockuthyrning till hjälp. Men då ska det handla om ett seriöst behov och inte om att försöka kringgå lagens regler om skälig hyra.

Tipsa om artikeln via e-post