Inrikes.

2021-11-03 15:21
Bild: Adam Ihse/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Löfvens sista tal: Högern har lika fel som alltid


Barnen, klimatet och välfärden var i fokus när statsminister Stefan Löfven höll sitt sista tal efter nio år som partiledare på Socialdemokraternas kongress i Göteborg på onsdagen.

– Marknadsexperimentens tid är förbi, sade Löfven inför jublande partivänner i Göteborg. 

Tipsa om artikeln via e-post

Det tog nästan 20 minuter innan Stefan Löfven nämnde gängkriminaliteten i sitt sista tal som partiledare. 

– Ingen ung pojke ska överges av samhället. Men ingen som väljer kriminalitet ska heller slå ifrån sig ansvar. Den som skjuter, rånar, förnedrar och säljer droger ska straffas, sade han inför en fullsatt mässhall i Göteborg, och tillade:

– Och den som festknarkar på någon lyxig nattklubb bär ett ansvar för att gängkriminaliteten frodas.  

Annars var barnen det stora temat i Löfvens avskedstal som partiledare.
Han pratade om hans egen uppväxt som fosterbarn.
Att han inte hade något men fick allt.

Att vartannat barn som föds idag spås bli 100 år, och hur mycket Sverige förändrats i ett perspektiv på 100 år, där utopier blivit verklighet.
Att det är barnen som ”bygger landet”, vilket också är parollen för hela partikongressen.

Och att det är barnen som ska ta över planeten, vilket fick Löfven att betona vikten av att lösa klimatkrisen.

– Det är vår gemensamma ödesfråga, sade han.

De största applåderna från partikamraterna fick dock s-ledaren när han kom in på klassiska socialdemokratiska ämnen som utbildning, jobbskapande och välfärd.

– Högern är fast i sin gamla vanliga politik. De tror fortfarande att sämre ekonomisk trygghet och sämre möjligheter till utbildning gör att människor får jobb. Vi socialdemokrater vet att högern har lika fel som de alltid haft. Vi vet att vägen till arbete går via utbildning, aldrig via fattigdom, hur svårt ska det va?, undrade s-ledaren retoriskt till rungande applåder från åhörarna.

Ännu högre jubel, bitvis till och med stående ovationer, väckte Löfven när han pratade om att skattepengarna ska gå till ”varenda unge” i landet och inte till riskapitalägare för skolor.

– Det är därför partistyrelsen föreslår ett förbud mot vinstuttag i skolan, röt s-ledaren till, och fortsatte:

– Marknadsexperimentens tid är förbi.

Sedan citerade han sångerskan Annika Norlins singel ”Pengar”, med raderna ”Våren ska komma, oavsett konto, den är till för alla”, och sa att detsamma gäller välfärden, den är också till för alla, oavsett bankkonto.
Norlins låt släpptes så sent som i fredags, och hade vid tidpunkten för talet blott 28 000 spelningar på Spotify, så Löfven har uppenbarligen bra koll på ny svensk popmusik.

Klockan 16 på torsdagen ska Magdalena Andersson väljas till ny partiledare för Socialdemokraterna. Men Stefan Löfven sitter kvar som statsminister ett tag till. Exakt hur länge är ännu oklart.

– Jag kommer ge besked i slutet av veckan om när jag ska gå till talmannen, sade Löfven på en pressträff senare på onsdagseftermiddagen.

– Innan veckan är slut ska ni få veta, svarade han gång på gång på journalisternas frågor när den fortfarande olösta konflikten om strandskyddet togs upp.

Att Magdalena Andersson inte skulle godkännas som statsminister av riksdagen är inte Löfven orolig för.

– Jag utgår ifrån att om man har tolererat mig i juli så förstår jag inte varför man inte skulle tolerera Magdalena Andersson nu.

Den vänstersväng som det spekuleras mycket kring inom partiet menar Löfven redan har pågått länge.

– Vi har gjort historiska satsningar på välfärden, det är för mig vänsterpolitik, säger Stefan Löfven på sin sista pressträff som socialdemokratisk partiledare.

Tipsa om artikeln via e-post