Inrikes.

2021-11-04 11:20
Hendrick Bijloo, tidigare L-företrädare i Ljusnarsberg. Bild: Press / TT
Hendrick Bijloo, tidigare L-företrädare i Ljusnarsberg.
Puffetikett
Dagens ETC

L i Ljusnarsberg bryter med rikspartiet: ”Inte möjligt att samarbeta med SD”

Liberalernas lokala partiförening i Ljusnarsberg har beslutat sig för att bryta med moderpartiet. Det efter att Nyamko Sabunis närmat sig SD och inte längre utesluter ett samarbete med partiet.

– Vi ser ingen som helst möjlighet till ett sådant samarbete, helt enkelt för att vi står så långt ifrån varandra ideologiskt, säger den lokala partiföreträdaren Hendrick Bijloo.   

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Liberalernas lokala partiförening i Ljusnarsberg har beslutat sig för att bryta med moderpartiet. Det efter att Nyamko Sabunis närmat sig Sverigedemokraterna och inte längre utesluter ett samarbete med partiet. Hendrick Bijloo, som är L:s lokala företrädare i Ljusnarsberg, kommer i fortsättningen i att i stället företräda det socialliberala europeiska partiet Volt.         

– Vi vill jättegärna behålla en liberal röst i Ljusnarsberg och tycker det är viktigt att vår ideologi finns kvar i diskussionerna i kommunfullmäktige. Men vi som partimedlemmar ser inte längre någon framtid för oss i Liberalerna, säger han.    

Berätta om det beslutet och varför ni fattade det.

– Vi tycker det är väldigt konstigt att rikspartiet öppnar upp för ett samarbete med SD. Vi ser ingen som helst möjlighet till ett sådant samarbete, helt enkelt för att vi står så långt ifrån varandra ideologiskt. Vissa av killarna, för det är ju oftast killar i SD, är säkert jättetrevliga och har säkert bra idéer i vissa sakfrågor, men om man väljer att tillhöra ett parti som SD, då befinner man sig långt bort ifrån vad jag står för, för jag står för alla människors lika värde. Som jag uppfattar det gör SD en klar skillnad på olika grupper av människor, och då faller möjligheten till samarbete bort, enligt mig och mina partikamrater.   

Är du besviken på Nyamko Sabuni, efter att hon tagit L närmare SD?

– Ja, jag förstår det inte. Det gör ont! Jag förstår inte hur man kan landa i slutsatsen att ett sådant samarbete skulle kunna fungera. Jag som har mitt ursprung i Nederländerna såg hur det gick när de socialliberala försökte sig på ett samarbete med Geert Wilders konservativa och islamofobiska parti där. Det gick inte alls! Efter Nyamko Sabunis senaste uttalande om att hon var öppen för kompromisser med SD, kände jag bara att, det går inte mer, vilket är en stor sorg. Jag har lagt ned stor energi på att företräda FP och L och hade ju helst velat fortsätta med det.   

Berätta om det här europeiska partiet Volt, som du nu i stället ska företräda.

– Volt är en progressiv socialliberal rörelse som organiserar sig som ett europeiskt parti. De finns i hela Europa, i Nederländerna, Tyskland, Grekland och så vidare. I Volt tycker vi att det är viktigt med en bättre demokratisk kontroll på vad som sker i parlamenten, så väl i Sverige som i Bryssel. Vi tror också på att det är bättre med europeiska partier som organiserar sig över landsgränserna, eftersom man på det sättet blir en tydligare röst för väljarna i EU-valen.

Tipsa om artikeln via e-post