Göteborg.

2021-11-10 16:46
Ingång till förlossningsavdelningen på Östra sjukhuset, Göteborg. Från årsskiftet kommer mottagningarna i kommunen att få en fast ersättning att hushålla med. Bild: Thomas Johansson/TT
Ingång till förlossningsavdelningen på Östra sjukhuset, Göteborg. Från årsskiftet kommer mottagningarna i kommunen att få en fast ersättning att hushålla med.
Puffetikett
Dagens ETC

Krav på ”effektivisering” för mödravård i Göteborg

Mödravården i Göteborg måste pröva nya sätt för att klara vårdpuckeln efter pandemin. En ny finansieringsform har också väckt oro för att kvinnors vård ska bli mer ojämlik och verksamheterna måste spara.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Nyligen kontaktades Dagens ETC också av personal inom mödravården som befarar att en finansiell omorganisering kan leda till ojämlik vård. Som enda kommun i regionen har Göteborgs stad haft kvar ett system där mottagningarna fick betalt efter prestation. Från årsskiftet kommer mottagningarna istället att få en fast ersättning att hushålla med.

– För områden som nordost, Backa, och Biskopsgården vet vi att det går ganska mycket resurser per graviditet. Om varje graviditet ska generera samma peng så blir det ojämlikt. Mottagningar inne i centrum kan ha större problem med psykisk ohälsa, men inte med diverse somatiska sjukdomar, säger en anonym barnmorska.

Hon konstaterar att sådant som övervikt och högt blodtryck är vanligt och att många kräver fler läkarbesök, mer administration och ibland tolk. Hon och hennes kollegor befarar också att preventivmedels­rådgivning kommer att falla mellan stolarna.

Minskat antal tjänster

En av de som får i uppgift att fördela pengarna mellan mottagningarna är Susanne Samuelsson som är verksamhetschef för barnmorskemottagningar och gynekologi inom Regionhälsan Hon konstaterar att omorganiseringen ska göra administrationen mindre men också måste till på grund av ”effektiviseringskrav”. Antalet tjänster minskar med motsvarande knappt tre heltidstjänster för Göteborg med kranskommuner och de kommer att minskas genom pensionsavgångar som inte tillsätts.

– Vi har försökt fördela resurserna så att det blir lite jämnare arbetsbelastning över enheterna.

Samtidigt menar personal att verksamheterna redan har väldigt mycket att göra.

– Det finns ett inflöde och särskilt efter pandemin, där vi inte kunnat göra allt det vi gör annars, så det är klart att det finns behov av att kunna få kontakt med barnmorska.

Puckel efter pandemin

Patienterna söker kontakter gällande graviditet, preventivmedelsrådgivning, samt cellprovstagning.

– Vi har jobbat hårt med att komma ikapp den puckel som blev under pandemin då vi tvingades att ställa in prover under vissa perioder.

Ni har en puckel att ta igen, men inget extra?

– När det gäller HPV och cellprover har vi satt igång ett projekt som rullar på där vi kan erbjuda egenprovtagning. Det är ju också en effektivisering, färre behöver komma till mottagningen. Vi får hitta andra sätt så att vi kan ta emot dem som behöver komma till oss.

Om pengarna inte räcker till måste graviditeterna alltid stå högst upp. Om pengarna inte kommer att räcka till hamnar utåtriktat arbete såsom föräldragrupper, informationsmöten och annat i botten av prioriteringsordningen. Farhågorna om att områden med lite större behov ska bli lidande försöker vården att stilla genom att ta höjd för större kostnader på förhand.

– Vi känner ju till hur ­Göteborg och kranskommunerna ser ut när det gäller ­befolkningsunderlag och vi har i viss mån försökt i viss mån ­justera för när vi fördelar ­resurser, säger hon.

Tipsa om artikeln via e-post

Demonstration nästa vecka

Tidigare har finanserna i Göteborg anpassats efter hur många patienter de hunnit med och bemanning har kunnat ökas eller minskas efter söktryck. Framöver blir det mer statiskt.

Den 16 november klockan 17.00 är det demonstration på Gustav Adolfs torg i ­Göteborg. Backa  Barnmorskorna i Göteborg heter evenemanget. Krav har formulerats om bemanning, lön och åter­hämtning för barnmorskor, sammanhållen vårdkedja med kontinuitet och möjlighet till val för födande, samt barnmorskors deltagande i beslutsfattande kring ­graviditet, förlossning och eftervård.