Inrikes.

2021-11-10 12:30
Stefan Löfven överlämnar sin avskedsansökan till riksdagens talman Andreas Norlén. Bild: Anders Wiklund/TT
Stefan Löfven överlämnar sin avskedsansökan till riksdagens talman Andreas Norlén.
Puffetikett
Dagens ETC

Klart: Nu har Stefan Löfven avgått

Statsministern har lämnat in sin avskedsansökan till talmannen.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Prick klockan 12.30 på onsdagen lämnade Stefan Löfven in sin avskedsansökan som statsminister till talmannen Andreas Norlén. 

– Då ska jag be att få överlämna begäran om entledigande som statsminister, sade Stefan Löfven och bjöds på hembakt fika av talmannen.

Löfven aviserade sitt avsked i samband med sitt sommartal i augusti, men att han lämnade in avskedsansökan först nu var på grund av de långdragna förhandlingarna med Socialdemokraternas samarbetspartier Miljöpartiet och Centerpartiet, då de på onsdagen kommit överens i de infekterade frågorna kring skogen och strandskyddet.

– Det har varit sju fantastiska år, säger Stefan Löfven vid en pressträff på eftermiddagen. 

Valdes till partiordförande 2012

Stefan Löfven, född 1957, var innan sitt uppdrag som politiker förbundsordförande för IF Metall åren 2006-2012. I början av 2012 valdes han till Socialdemokraternas partiledare, och lyckades efter valet 2014 att bilda regering tillsammans med Miljöpartiet varpå han tillträdde som statsminister.

Efter valet 2018 entledigades han från uppdraget som statsminister eftersom det saknades stöd i riksdagen, men efter förhandlingar blev han åter vald till posten i början av 2019. Under sommaren 2021 fälldes han vid en misstroendeomröstning i riksdagen, men lyckades återta kommandot några veckor senare.

Stefan Löfven avgick som partiledare för Socialdemokraterna vid partiets kongress den 4 november i år, i samband med att Magdalena Andersson valdes till ny partiordförande. För att bli statsminister måste Magdalena Andersson nu godkännas av riksdagen, där hon inte ska få en majoritet av ledamöterna emot sig. 

Centerledaren Annie Lööf gick på onsdagen ut med att hon kommer släppa fram Andersson i en statsministeromröstning, och allt tyder på att Miljöpartiet gör detsamma. Men för att hon ska bli vald krävs att även Vänsterpartiet ger sitt godkännande. 

Tipsa om artikeln via e-post