Inrikes.

2021-10-27 06:00
En ny rapport från Hyresgästföreningen visar att omkring 200 000 unga ofrivilligt bor kvar hemma.  Bild: Alii Lorestani/TT
En ny rapport från Hyresgästföreningen visar att omkring 200 000 unga ofrivilligt bor kvar hemma. 
Puffetikett
Dagens ETC

Hyresgästföreningen: Ge unga förtur i bostadskön

Nästan en av fyra unga tvingas bo kvar hemma på grund av bostadsbristen. Det visar en ny rapport från Hyresgästföreningen.

Nu vill organisationen att unga ska få förtur i bostadskön. Något som skulle kunna drabba andra grupper, som ensamstående föräldrar.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Bostadsbristen gör att omkring 200 000 unga ofrivilligt bor kvar hemma,  det visar Hyresgästföreningens rapport ”Unga vuxnas boende”, som släpptes på tisdagen. För att underlätta för unga att komma in på bostadsmarknaden föreslår Hyresgästföreningen bland annat att fler av de lediga lägenheterna ska fördelas utifrån andra faktorer än kötid, exempelvis till personer som saknar bostad.

– Vi tycker att kötid kan vara en parameter, men det måste vara så att behovet av bostad kan vara en parameter. Det gäller unga men också exemplevis människor mitt i livet, det kan handla om att man har fått ett nytt jobb och behöver flytta till en ort, säger Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen.

Tvingas stanna i förhållande

Hyresgästföreningen rapport fokuserar på bostadsbristen bland unga. Men den gruppen är inte den enda som har det tufft på bostadsmarknaden. Nyligen släppte Fredrika Bremer-förbundet en rapport som visade att bara drygt hälften av de kvinnorna skulle ha råd att bo kvar i sin bostad vid en separation, till skillnad från två tredjedelar av männen.

Christina Olsson, generalsekreterare för föreningen Makalösa föräldrar, som samlar ensamstående föräldrar, vill inte ställa utsatta grupper mot varandra men säger att stödet på bostadsmarknaden behöver bli bättre för ensamstående.

– Boendet är ett jättestort dilemma när man ska separera. Det är jättemånga som fajtas med att försöka hitta en bostad i det området man bor i. Vi vet att det är många som tvingas stanna kvar i ett förhållande för att man inte har någonstans att flytta. Är det någon grupp som skulle behöva hjälp så är det den, säger hon.

Även Marie Linder ser ett behov av att underlätta för ensamstående och personer som separerar.

– Man kan tänka sig flera olika delar. Vi tycker att man ska kunna prioriteras i bostadskön, men också att man ska se över bostadsbidragen så att människor får hjälp att kunna starta om, säger hon.

Tipsa om artikeln via e-post

Hyresgästföreningens förslag för unga

Bostadsförmedling efter behov, inte bara kötid. Det måste gå att prioritera unga vuxna i bostadskön som saknar ett eget tryggt boende.  

Stärk bostadsbidraget. För att minska risken att bli återbetalningsskyldig bör det exempelvis bli möjligt att söka bostadsbidrag och få det utbetalt per månad för den period den sökande önskar. 

Utveckla dagens investeringsstöd. Detta för att möjliggöra ökat byggande av lägenheter som unga faktiskt har råd med.