Inrikes.

2021-10-25 09:54
Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.  Bild: Kristian Pohl
Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Puffetikett
Dagens ETC

Hyresgästföreningen: Ett sätt att försöka få ut marknadshyra

Peters fall avgör inte bara om han får bo kvar – utan kan också få större konsekvenser för andra som hyr i andra hand. Om Peter för­lorar vill Hyresgästföreningen att lagen förändras.

”Om vi inte kommer åt det med de regler som finns då måste vi ändra lagen”, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Fastighetsägare hyr ut lägenheter som blivit tomma till en mellanhand, en förstahandshyresgäst – i Peters fall ett företag – som i sin tur hyr ut lägenheterna till bostads­sökande. Lägenheter försvinner från den vanliga bostadsmarknaden och parterna använder det som ett sätt att kringgå hyreslagens bestämmelser. Det är framför allt ett sätt att försöka få ut marknadshyra, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.   

– Vi har en bostadsmarknad som befinner sig i en bristsituation. Och man tar bort lägenheter från den vanliga bostadsmarknaden på det här viset. Dessutom utnyttjar man den här bristsituationen för att kunna ta en högre hyra, säger hon.

Domen avgörande

Att fallet nu ska prövas i Svea hovrätt kan få konsekvenser för fler hyresgäster. Det avgörande är om domstolen anser att det handlar om ett bulvanförhållande, alltså om fastighetsägaren och företaget som står på förstahandskontraktet gör det tillsammans för att kringgå hyreslagen.

– Kommer man fram till det, att det är ett bulvanförhållande, då kommer de andrahandshyresgäster som bor så här att ha samma rättigheter som om de var förstahandshyresgäster. Då har de rätt till både besittningsskydd och bruksvärdeshyra. Ur den aspekten så är det ett mycket intressant fall, säger Susanna Skogsberg.

Förlorade i tingsrätten

Exakt hur vanligt det här upplägget är tror inte Susanna Skogsberg att någon riktigt vet. Hyresgästföreningen gjorde en kortare kartläggning i Stockholm och uppskattade att det rörde sig om 500 till 1 000 lägenheter i staden. Men att mörkertalet nog är mycket större.

Tingsrätten dömde i Peters fall att det inte kunnat bevisas att det rörde sig om ett bulvanförhållande mellan fastighets­ägaren och Apartment HS. Vad får det då för konsekvenser om Peter förlorar även i hovrätten?

– Då kan vi återigen konstatera att det är svårt att bevisa att det har förelegat ett bulvan­förhållande. Då kan man behöva undersöka om det finns några möjligheter inom nuvarande lagstiftning för att komma till rätta med det här, och det tror jag kan vara ganska svårt, säger ­Susanna Skogsberg.

– I slutändan tror jag att det kan behövas lagändringar. Om alla är överens om att det här är otillständigt men att vi inte kommer åt det med nu gällande regler, då kan man behöva göra lagändringar.

Tipsa om artikeln via e-post