Hälsa.

2021-10-26 14:00
För många har distansarbetet under pandemin inneburit bättre sömn och minskad alkoholkonsumtion, visar en finsk studie.  Bild: Shuttertsock
För många har distansarbetet under pandemin inneburit bättre sömn och minskad alkoholkonsumtion, visar en finsk studie.
Puffetikett
Dagens ETC

Hemarbetet gav mer sömn och mindre alkohol

Sömnen blir bättre och alkoholkonsumtionen minskar när du arbetar på distans. Det visar en ny enkätstudie från finska Arbetshälso­institutet.

”Man har haft mer tid att motionera och satsa på till exempel matlagning”, säger Jaana Laitinen som lett studien om hur finska distans­arbetares vanor har förändrats under pandemin.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Den finska studien visar att distansarbetet har varit välgörande för många. Nästan hälften av kvinnorna, 44 procent, har sovit bättre än tidigare medan 33 procent av männen rapporterar  bättre sömn.

– Distansarbete kan göra morgnarna mer flexibla och lugnare. När man arbetar hemma behöver man inte lägga tid på arbetsresor, man har kunnat sova längre och enligt sin egen naturliga dygnsrytm, säger forskningsprofessor Jaana Laitinen från finska Arbetshälsoinstitutet i ett pressmeddelande.

Hon har lett studien som utforskat välmåendet för personer som arbetat på distans under coronapandemin.

Livet blev lugnare

Totalt har 750 personer från sex olika arbetsplatser deltagit i studien. De är arbetstagare från organisationer och företag som arbetat med allt från produktutveckling till pensionsförsäkringar men som har gemensamt att de kunnat göra sitt arbete från datorn eller telefonen under coronapandemin.

– En stor del av människorna upplever att deras vanor har förbättrats. Det kanske är så att när livet blev lugnare till följd av distansarbete och corona har detta lett till att man har mer tid att motionera och satsa på till exempel matlagning, säger Jaana Laitinen.

Minskad alkoholkonsumtion

Enkätstudien har också undersökt alkoholkonsumtionen och skillnaden efter att ha arbetat på distans. Var femte person har minskat sin alkoholkonsumtion under distansarbetet. För 77 procent har konsumtionen blivit oförändrad och för två procent har konsumtionen av alkohol ökat.

– Det är bra att alkoholkonsumtionen har minskat under tiden för distansarbete, eftersom även en liten mängd alkohol försämrar sömnkvaliteten och gör det svårare att återhämta sig från den föregående dagens belastningar. När man minskar sin alkoholkonsumtion kan många själva lägga märke till att de orkar bättre, säger specialforskaren Leena Kaila-Kangas från Arbetshälso­institutet.

Rutiner är bättre för vissa

Vad gäller kost och motion har människor gått olika vägar under pandemin. För 24 procent har kosten förbättrats enligt studiedeltagarna medan 18 procent upplever att de äter mer onyttigt och 60 procent har inte förändrat sin kost.

33 procent har blivit bättre på att motionera medan 25 procent blivit sämre och 42 procent rör på sig som tidigare.

Jaana Laitinen tror att skillnaden för hur man äter och motionerar under distansarbetet beror på att en del människor blir hjälpta av de rutiner som en fysisk arbetsplats bidrar med.

– Att man äter i personalmatsalen och motionerar på vägen till och från arbetet utgör en del av vardagsrutinerna, säger hon.

Tipsa om artikeln via e-post

Finska vanor under pandemin

44 procent av kvinnorna uppger att de sovit bättre.

33 procent av männen uppger bättre sömn.

Sömnen har varit oförändrad för 51 procent av deltagande i studien och försämrats för 7 procent.

20 procent av deltagarna uppger att de druckit mindre alkohol.

2 procent anger att de druckit mer alkohol under pandemin och distansarbetet.

Var fjärde uppger att de ätit bättre.

Var tredje säger att de motionerat mer.

Var fjärde säger att de motionerat mindre.