Inrikes.

2018-05-30 12:00
Illustration: Karl Skagerberg
Puffetikett
Dagens ETC

Här är de svenska Incel-männen: ”Jag hatar kvinnor”

Jag hatar kvinnor. Jag hatar kvinnor. Jag hatar kvinnor. Det återkommer genom intervjun, naturligt som en andningspaus. 14 tillfällen. Så mycket hatar Paul kvinnor. Han har sällskap av andra svenska män som är rasande i sin ensamhet.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det här är en artikel om en grupp män som vill ligga med kvinnor men som inte gör det. De får inte. Ingen vill ha dem. Ensamheten är kväljande. De suktar med en febrighet som kommer ur vetskapen om att ensamheten kan komma att bli livslång, utan avbrott, förutom döden – som många av dessa män talar om att påskynda.

Det här är en artikel om män som söker stöd hos andra män som befinner sig i samma utsatta situation. De gör det på olika digitala plattformar, där de öppnar sig totalt, gör sällskap ner i varandras allra mörkaste källarvrår.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det här är en artikel om ofrivilligt celibat. Ett tillstånd, men också en mansaktivistisk ­rörelse – för självhatet är aldrig starkare än hatet mot kvinnorna som förvägrar dem uppskattning, kärlek och sex.

Många blev medvetna om begreppet incel – involuntary celibacy, alltså ofrivilligt celibat – efter att det användes av förövaren i Toronto, mannen som rände en skåpbil mot fotgängare. Framför allt mot kvinnor.

Direkt efter den attacken började Dagens ETC söka efter män som kunde tänka sig att berätta. Om sin delaktighet i incel-rörelsen. Om sin syn på kvinnor.

Det finns amerikanska grupper som samlar totalt tiotusentals män, varav ett antal från Sverige. Utöver det har Dagens ETC kunnat följa svenska grupper som samlar drygt 200 män. Till sist accepterade tre av dem intervju. Samtliga mot löfte om anonymitet.

Vi kallar dem Paul, Fredrik och Dennis.

DET FINNS FLERA PLATSER där vi skulle kunna börja. I soliga Isla Vista, Kalifornien. I korsningen Yonge Street-Finch Avenue i Torontos affärsdistrikt. Men vi börjar på andra våningen i ett fläckigt tegelhus någon halvtimme med pendeltåg från centrala Stockholm.

Här bor Paul, 28 år. Jeans och tröja, praktisk frisyr, ser ut som folk gör mest. Han bor inte själv, han bor ensam. Orden är viktiga. ”Det är skillnad, jag har inte kunnat välja mitt liv.” Det är Paul som upprepar att han hatar kvinnor. Första gången när han får frågan:

Nu sitter du inte med en skärm framför dig, utan öga mot öga med en människa. Gör det någon skillnad för dig?

– Nej.

Jag har läst det du skriver. Vad tror du att jag tycker om det?

– Du får tycka vad du vill. Jag skriver det jag känner och jag gör det där andra vet vad jag går igenom.

Du skriver att kvinnor som inte har sex med er i gruppen förtjänar att våldtas, men du skriver ju i och för sig nästan aldrig ”kvinnor” utan mest ”horor” och ”slynor”.

– Ja.

Menar du allvar med det där?

– Jag hatar kvinnor. Kvinnor hatar mig. Det är ömsesidigt.

När började du hata kvinnor?

– Jag är snart 30 år gammal. Mina bästa år är snart borta och jag har aldrig ens varit i närheten av en kvinna, inte som pojkvän, inte som one night stand. De vill inte ha mig. De markerar det jävligt tydligt också. De kanske inte hatar mig, men de föraktar mig, och det är värre.  

Varför vill de inte ha dig?

– Kvinnor låstas vilja ha värsta gulliga killen som kan prata om sina känslor, men när det kommer till kritan går de bara efter yta. Hur du ser ut, vad du tjänar, var du bor, vad du kör, vad du har på dig.

Är du den gulliga killen?

– Jag var det. Nu är jag mentalt förstörd.

Kunde du själv ha gjort något annorlunda?

– Det var kört för mig från början. Jag har inte vad som krävs på den sexuella marknaden.

Hur känns det?

– Som att det är onödigt att leva. Varför, liksom? Jag vill kunna göra som alla andra. Åka på semester med någon, ta promenader, kanske få barn. Det var i alla fall min dröm. Det kommer inte att hända.

Så hur känns det?

– Ångest. Det är orättvist. Jag blir galet arg när jag tänker på det.
Jag tror att många kan förstå att du har ångest över att vara ensam.

Men hur kommer du fram till att alla kvinnor förtjänar att våldtas för att just du inte har någon?

– För att de låtsas, för att det här med jämställdhet är falskt. Kvinnor vill ju inte ha sådana killar ändå. De vill ha riktiga svin. Ju dummare, desto bättre. De borde inte få komma undan med det. Mitt liv är helt förstört. Det är inte bara jag, det finns många.

Läs vidare på nästa sida: ''Incel-upproret har redan börjat.''

Tipsa om artikeln via e-post

Ordlista för den som vill förstå mansaktivismen

• 4chan: Bilddrivet forum där användare postar anonymt. Har haft enorma problem med kvinnohat och kampanjer mot enskilda kvinnor. Inte minst i samband med Gamergate. Tidvis viktig för mansaktivisterna.

• Becky: Incel-männens definition av en vanlig kvinna. Hon är alldaglig, klär sig i vida kläder.

• Betaman: En obetydlig man som bleknar invid alfamannen. Kan även användas nedsättande för en man som kallar sig feminist.

• Chad: Incel-männens definition av högstatusman. Mycket muskler, populär, promiskuös.

• Femoid: Ett nedsättande uttryck som används för att beskriva en kvinna som mindre värd än en människa.

• Forever alone (ensam för evigt): En karaktär eller ett meme som används för att uttrycka besvikelse. Används som illustration till den här artikeln, i några av sina olika former.

• Gamergate: Mansaktivister fick nog av kvinnor i tv-spelsvärlden (som karaktärer, som recensenter, som programmerare) och gick till sexistisk motattack, inklusive mordhot.

• Incel: Heterosexuell man som anser sig lida av ofrivilligt celibat. Han anklagar ofta kvinnor för att beröva honom sex. Från början var det en kanadensisk student, Alana, som under 1990-talet myntade begreppet ofrivilligt celibat och lät både män och kvinnor berätta om sina upplevelser.

• Incels.me: En stor sajt för incel-männen.

• Manosfären: Ett spretigt nätverk av forum och sajter som handlar om män och maskulinitet, ofta i direkt opposition till feminism.

• Neil Strauss: En hjälte för delar av mansrörelsen med sin bok ”The game: penetrating the secret society of pickup artists” (2005), med konkreta tips på hur män ska ragga på kvinnor.

• Reddit: Sida som ger användare möjlighet att värdera andras postade länkar, samt att diskutera i en communityfunktion.
Slutshaming: Mansaktivistisk metod för att skuldbelägga en kvinna som anses leva ett sexuellt utsvävande liv, eller som klär sig för utmanande.

• Stacy: Incel-männens definition av hög­statuskvinna. Extremt feminin, populär, promiskuös.

• Svarta pillret (black pill): Incel-männens variant på röda pillret från filmen ”The Matrix”. Även här handlar det om något av en ögonöppnare. Men sanningen är så dyster att den inte ger incels något hopp om ljusning.

Så har vi arbetat med incel-artikeln

• Direkt efter dådet i Toronto den 23 april började vi följa internationella och svenska forum för mansaktivism, specifikt sådana inriktade på incel-identitet. Målet var att etablera kontakt med svenska män som ser sig själva som delaktiga i incel-rörelsen för att sedan kunna genomföra intervjuer.

• Mot löfte om anonymitet har tre svenska incel-män gått med på att tala om hur de ser på sexualitet, relationer, kvinnor och feminism.

• Samtliga intervjuer har skett genom fysiskt möte, alltså inte via mejl, chatt eller liknande.

• Vi har granskat dessa personers digitala spår, för att få en så heltäckande bild som möjligt av ­deras inlägg i ­sociala ­medier och diverse ­forum.

• Vi har klarlagt att ingen av dem är dömd för brottslighet riktad mot kvinnor.

• Samtliga intervjuade i denna artikel – incels, forskare, debattörer, ­journalister – har fått ta del av sina citat före publicering.