Inrikes.

2021-10-25 10:00
 • Peter, som egentligen heter något annat bor fortfarande i den lägenhet som han nu stridit om i flera år. Fastighetsägaren vill vräka honom men Peter menar att han har besittningsrätt. ”Det här påverkar inte bara mig”, säger han. Bild: Zanna Nordqvist
  Peter, som egentligen heter något annat bor fortfarande i den lägenhet som han nu stridit om i flera år. Fastighetsägaren vill vräka honom men Peter menar att han har besittningsrätt. ”Det här påverkar inte bara mig”, säger han.
 • Det Peter vill bevisa är att fastighetsägaren och företaget han hyrde lägenheten av i andra hand agerade i samförstånd för att kunna kringgå hyreslagen och ta ut marknadshyra. Bild: Zanna Nordqvist
  Det Peter vill bevisa är att fastighetsägaren och företaget han hyrde lägenheten av i andra hand agerade i samförstånd för att kunna kringgå hyreslagen och ta ut marknadshyra.
 • Peter fick inte skriva sitt eget namn på dörren. Posten skulle adresseras ”c/o Ek”. Men någon Ek som hade förstahandskontraktet fanns aldrig i verkligheten. Bild: Zanna Nordqvist
  Peter fick inte skriva sitt eget namn på dörren. Posten skulle adresseras ”c/o Ek”. Men någon Ek som hade förstahandskontraktet fanns aldrig i verkligheten.
Puffetikett
Dagens ETC

Han tog strid mot flera år av ockerhyra – och vräktes

I flera år krävdes Peter på en extrem överhyra för lägenheten han hyrde i andra hand. Han tog strid, förlorade i tingsrätten – och vräktes från lägenheten. Nu kommer domen i hovrätten.

”Om jag förlorar så finns det plötsligt ett lagligt sätt att använda marknadshyror”, säger Peter.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Han har förberett papper som han skjuter över bordet. Utskrivna mejlkonversationer som sträcker sig drygt ett decennium tillbaka. Bilder på namntavlor i trapphus som visar att det han gått igenom sker på andra platser i stan.

En gemensam affärsidé tillsammans med en svensk vän fick den före detta amerikanska diplomaten och internationella affärsmannen Peter – som egentligen heter något annat – att leta lägenhet i Stockholm. Ett tips från en bekant satte honom i kontakt med bolaget Apartment HS.

– Jag fick ett mejl från dem med förslag på fyra, fem lägenheter och hyran för dem. De kostade mellan 17 000 och 25 000 kronor, säger Peter.

Han valde en och skrev kontrakt. När han flyttar in i lägenheten på Sibyllegatan 63 på Östermalm i Stockholm finns det skador på väggar och lister. Han får inte ha sitt namn på dörren, utan posten ska adresseras till  ”c/o Ek”. Samma namn som också står på dörren. Månadskostnad: 23 000 kronor.

Extrem överhyra

2017 börjar Peters tvättmaskin att krångla. När Peter via mejl klagar på att han inte får hjälp snabbt nog och kräver att kunna tvätta, möts han av svaret att den som bor i lägenheten är på väg att flytta hem. Det är dags att flytta därifrån.

Peter skaffar en advokat. Kort därefter får han reda på att det inte finns någon egentlig boende i lägenheten, ingen ”Ek” som ska flytta hem.

– Vi fick då reda på hur upplägget egentligen såg ut. Jag trodde att Apartment HS bara var förmedlare. Men de satt på förstahandskontraktet hos fastighets­ägaren och hyrde sen ut till mig för ännu mer pengar, säger han.

Apartment HS betalade 18 000 i månaden för förstahandskontraktet. 5 000 mindre än vad Peter betalade. Efter vidare efterforskningar visar det sig att den egentliga månadskostnaden för lägenheten borde ligga på drygt 8 000 kronor.

– Jag krävde att få tillbaka överhyran. Apartment HS sa de kunde diskutera det om jag flyttade ut. Men jag tänkte inte flytta ut, säger Peter.

Vräkning och stämning

Efter att Peter sagt nej till att flytta ut i utbyte mot återbetalning får han reda på att fastighets­ägaren har sagt upp hyresavtalet med Apartment HS. Detta två månader efter att det skett, när bolaget går till Hyresnämnden för att bli av med Peter.

Peter har som andrahandsboende besittningsskydd – som i hyreslagen ger en boende rätt att bo i sitt hem – gentemot Apartment HS. Men bolaget visar sig ha förhandlat bort det med fastighetsägaren. Fastighetsägaren säger i sin tur, senare i förhör med tings­rätten, att han använder det här upplägget för att komma runt just besittningsskyddet. Alltså saknar Peter skydd.

De juridiska tvisterna fortsatte att växa. Efter en resa i juni 2018 kommer Peter inte längre in i sitt hem hem med en nyckel han har. Fastighets­ägaren har ansökt om avhysning hos Kronofogden, som beslutat om vräkning och bytt lås. Peter stämmer fastighetsägaren för att stoppa att Kronofogden för undan och magasinerar hans saker. Vräkningen blir frusen i väntan på slutgiltlig dom.

Ett år senare når Peter en hemlig förlikning med Forenom, företaget som köpt upp Apartment HS. Han får pengar återbetalda för den överhyra han betalt och får en lägre hyra för framtiden. Orginalärendet som startade allt var då löst.

Kan bli praxis

Men i mars 2020 förlorade Peter istället målet mot fastighets­ägaren i tingsrätten. Domstolen ansåg inte att det hade bevisats att det funnits ett bulvanförhållande mellan fastighetsägaren och Apartment HS, vilket hade varit olagligt. Peter överklagade till Svea hovrätt – och nu väntar efter förhandlingar en ny dom på onsdag den 27 oktober.

– Jag försöker att inte läsa domen från tingsrätten. Jag blir så irriterad av den. Jag förstår inte hur domaren har resonerat. Jag tänker att det här upplägget är omöjligt om fastighetsägaren och Apartment HS inte sam­arbetade, säger han.

– Jag är kanske lite envis. Men jag tänker att jag ska gå till slutet med det här, för jag vill se vad som händer.

I det juridiska arbetet med målet har Peters advokat letat efter liknande fall. Men advokaten hittar inget som prövats i domstol tidigare. Det här fallet kan alltså komma att bli praxis, menar Peter.

”Påverkar inte bara mig”

Peter nämner regeringens utredning om marknadshyror som lämnades in i juni i år. Han undrar varför den är frågan – den situation han själv hamnat i och som troligtvis många fler sitter i – inte är en större fråga.

– Egentligen vill jag vinna för mig själv. Men samtidigt tycker jag att det är viktigt att veta, för hela marknaden, vad som gäller.  Det här påverkar inte bara mig. Om jag förlorar så finns det plötsligt ett lagligt sätt att använda marknadshyror och kringgå besittningsrätt genom mellanmän, säger han.

Dagens ETC har sökt fastighetsägar­en men har inte lyckats nå honom då han är på resa. Företaget Feronom, som tagit över Apartment HS, avstår från att kommentera fallet.

Tipsa om artikeln via e-post