Kommentar / Max V Karlsson.

2021-11-08 10:05
 • Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Bild: Erland Segerstedt/TT
  Northvolts batterifabrik i Skellefteå.
 • Batterifabrikens vd Peter Carlsson. Bild: Erland Segerstedt/TT
  Batterifabrikens vd Peter Carlsson.
 • För två veckor sedan besökte statsminister Löfven fabriken som ”stärker Norrland”. Bild: Erland Segerstedt/TT
  För två veckor sedan besökte statsminister Löfven fabriken som ”stärker Norrland”.
Puffetikett
Dagens ETC

Hajpade Northvolt struntar i hållbarhet

Arbetarna som bygger prestigeprojektet Northvolts batterifabrik har låga löner, långa dagar, sex dagars arbetsvecka och inga försäkringar.

I framtiden kommer säkert bolagets anställda ingenjörer och chefer ha okej arbetsvillkor – men den så kallade hållbara industrin är värdelös om den byggs på arbetares ryggar.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Drygt 2 000 arbetare från 50 länder bygger just nu en enorm batteri­fabrik i Skellefteås skogar. Anläggningen Northvolt Ett blir Europas största och tar upp 500 000 kvadratmeter, mer än 70 fotbollsplaner. Hela det detaljplanerade området är lika stort som Monaco.

Fabriken ska göra litiumjonbatterier som kan användas för elbilar och lagring av energi, och produktionen ska ske med låg klimat­påverkan. Men facket vittnar om att vissa arbetare har tvingats jobba 90 timmar i veckan och att Northvolt har satt ­fingrarna i öronen. Och nu rustar man för strid om det inte blir bättre.

Av alla arbetare på plats är 1 500 personer från andra länder, och på hela området jobbar 250 företag samtidigt. Enligt lokala Byggnadsavdelningen jobbar mellan 600-750 arbetare för avtalslösa företag, och enligt Arbetsmiljöverkets sektionschef Madeleine Wahter har det begåtts flera brott mot arbetstidslagen. Förutom de långa dagarna har det till exempel jobbats natt trots nattarbetsförbud, och en trött arbetare är en utsatt arbetare.

Risk för olyckor

Om du aldrig hinner återhämta dig ökar riskerna för olyckor och för att bli sjuk. Det är inte en vinkel eller ogrundad åsikt, det är hård fakta som Northvolt så klart vet om. Ett till trä i eldsvådan är att den stora mängden utländska företag försvårar kontrollerna och vid två tillfällen i år har bygget drabbats av större utbrott av covid-19, med ovaccinerade ­arbetare i tjänst och hundratals sjuka.

I byggbranschen är fusket också mer regel än undantag; i en rapport från Byggmarknadskommisionen konstaterar man att åtta av tio byggbolag från östeuropa på något sätt bryter mot lagen eller överenskomna avtal.

Löfven hyllade projektet

Med klimatliberala glasögon blir Northvolts fulspel och ­branschens dåliga villkor egentligen något positivt i längden. De ska ju faktiskt tillverka världens grönaste bästa batterier till lägsta möjliga kostnad. Liberal och naiv teknikoptimism blir en effektiv ögonbindel när arbetare pressas så hårt och långt det bara går.

Och för det mesta funkar det, för två veckor sedan besökte statsminister Stefan Löfven bygget och sa att den fantastiska industrietableringen ”stärker Norrland”. Jag undrar om han fick träffa de utmattade migrant­arbetarna.

Talskrivare blev pr-ansvarig

Ansvarig för ­samhällsrelationer vid Northvolt (glorifierad pr-­person) är Stefan Löfvens förra talskrivare Anders Thor. När tidningen Byggnadsarbetaren frågar honom om hur han ser på den fackliga kritiken från Byggnads och Elektrikernas om villkoren på Northvolts bygge säger han att arbetsgivaren upplever att de har en god dialog med facken ”även om vi förstår att medial opinions­bildning är en del av det fackliga arbetet”. Men organiserade arbetare lyfter inte ­brister för att det är kul eller för att dem tjänar på det själva.

Anders Thor tycker redan att de gör allt som krävs. Han säger att det inte är norm bland privata företag att kräva kollektivavtal vid upphandlingar och att det skulle vara en för stor administrativ börda. Eftersom andra också dumpar arbetsvillkoren för arbetare från andra länder kan vi också göra det, pretty much.

Miljarderna rullar in

Svaret blir ännu mer hånfullt när du tittar på hur bra det går för företaget. Med storkunder som Volvo, BMW, Scania och Volkswagen har Northvolt redan säkrat kontrakt på batterier till ett värde av 247 miljarder ­kronor. Företaget värderas idag till 100 ­miljarder och bara Northvolt-vd Peter Carlssons egna aktier är värda sju miljarder kronor.

Northvolt ser bara ljust på framtiden med planer för gigafabriker över hela Europa.

”Nu ser vi delar av hur klimatomställningen kommer att gå till”, sa Stefan Löfven när han besökte Skellefteå.

Men även om investeringar i ny teknik och en hållbar industri ­behövs för att nå klimatmålen vägrar jag gå med på att det kräver att rika bolag obrytt ska kunna utnyttja arbetarna som faktiskt skapar värdet och gör jobbet.

På vems villkor?

Klassmedvetenhet är att veta vilken sida av staketet du står på, och klassanalys är att veta vilka som står med dig på samma sida. Den liberala hållbarhetsvisionen innehåller gärna investmentbanker som Goldman Sachs och Morgan Stanley (rådgivare åt Northvolt) men aldrig fackförbunden.

När omställningen sker på kapitalets villkor kommer människor att fortsätta utnyttjas för gröna batterier till svindyra elbilar.

Tipsa om artikeln via e-post