Inrikes.

2021-11-08 15:57
Magdalena Andersson Bild: TT
Magdalena Andersson
Puffetikett
Dagens ETC

Glädje hos Reformisterna över ekonomisk vänstersväng för S

Socialdemokraterna öppnar för att finansiera viktiga klimatprojekt med hjälp av lånenfinasiering. Dessutom vill man höja kapitalskatterna och stoppa vinstjakten i välfärden.

– Det är en jätteseger för oss, en jättestor förflyttning i partiets syn på finanspolitiken, säger Linn Svansbo, vice ordförande i vänsterlutande S-föreningen Reformisterna.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Klockan var nio på fredagskvällen när ett 20-tal medlemmar ur partiföreningen Reformisterna rumlade ut ur hallen på Svenska Mässan i Göteborg där Socialdemokraterna höll kongress.

Initiativtagaren Daniel Suhonen, med sitt stora gråsprängda skägg, kramades innerligt med vice ordföranden Linn Svanbso, som rörd torkade bort en glädjetår under ögat, och föreningens ordförande Markus Kallifatides såg tagen ut.

– Vi vann!, hördes någon ropa lyckligt.

– Vi fick okej på att låna till klimatet. Det är precis det här vi har kämpat så mycket för, sa Suhonen.

En timme tidigare har han stått i talarstolen nere på scenen och yrkat bifall till partistyrelsens ändringar i riktlinjerna för den ekonomiska politiken.

– Jag är en mycket glad socialdemokrat. Eftersom jag ibland tar mig friheten att meddela när jag inte är det, så vill jag nu också säga när jag är det, sa Suhonen och avslutade med att citera poeten Göran Sonnevi: ”Nu öppnar sig chansen till ett annat sätt att leva…”

Ett par dagar senare har Linn Svansbo kommit hem igen och sammanfattar fem intensiva dygn på S-kongressen.

– Vi kom inte hela vägen, men vi kom väldigt långt, så vi känner oss väldigt glada. Inte nöjda, men glada.

Hon lyfter några av punkterna de är mest nöjda med.

– En progressiv skattereform med ökad kapitalbeskattning. Att vi har öppnat för lånefinansiering till vissa strategiska klimatinvesteringar. Och dessutom tidigarelagt översynen av det finanspolitiska ramverket.

– Utöver det, så fick vi igenom en skarpare skrivning om synen på vinstjakt i välfärden. Att vår syn på marknadskrafterna gäller hela välfärden, inte bara skolan. Det är en viktig framgång, säger hon.

Just striden om möjligheten att låna till finansieringen av viktiga klimatinvesteringar var en stor seger, menar Svansbo och Reformisterna.

– Vi har jobbat så hårt med den här frågan. Det är fortsatt föreningens huvuduppdrag, att förändra synen på den ekonomiska politiken och driva upp den i en mer expansiv riktning. Det är klart att det blev en urladdning att få genomslag för det efter tusen och åter tusentals timmar arbetade på kvällar och nätter.

Flera företrädare för en mer återhållsam finanspolitik hävdar dock att beslutet som kongressen fattade inte innebär någon större förändring i praktiken.

– Vi har ju samma inställning nu som i går om hur vi ser på lånefinansiering, säger partistyrelsens Åsa Westlund till DI, medan tankesmedjan Tidens vd Daniel Färm menar att kongressen inte alls gavs några löften om lånefinansiering.

– Då kanske Daniel Färm behöver läsa riktlinjerna en vända till, säger Linn Svansbo.

I beslutsprotokollet står det: ”Vi är även öppna för att lånefinansiera vissa strategiska infrastrukturprojekt med stor klimatnytta”.

– ”Tillåt lånefinansiering” betyder ju inte nödvändigtvis ”vi kommer att lånefinansiera x y z”, men det är en jätteförflyttning i partiets syn på finanspolitiken, som länge har handlat om att ”spara i ladorna, betala av statsskuld, låna inte”. Det här är ett jätteviktigt beslut för att skapa det reformutrymme som behövs, säger Svansbo.

Tipsa om artikeln via e-post

FAKTA: Det händer nu:
Magdalena Andersson valdes på torsdagen till Socialdemokraternas partiledare och Stefan Löfven har meddelat att han ”i början av veckan” ska lämna in sin avskedsansökan som statsminister.

Löfven sitter kvar som statsminister till dess att riksdagen röstat för att godta hans efterträdare.
Processen påbörjas i samma stund som han går till talmannen för att begära att få bli entledigad från sin position.

Men stödet för Magdalena Andersson som statsminister kan vara osäkert ännu, eftersom förhandlingarna mellan samarbetspartierna C och MP om skogen och strandskyddet ännu inte är lösta.