Inrikes.

2021-10-26 09:00
  • Elever och tidigare anställda på Minerva­gymnasiet i Umeå vittnar om en kultur där skolan inte får kritiseras.  Bild: Per Landfors
    Elever och tidigare anställda på Minerva­gymnasiet i Umeå vittnar om en kultur där skolan inte får kritiseras.
  • ”Det måste råda yttrandefrihet. Det är naturligtvis jätteviktigt”, säger  Josefine Fälth, ordförande för Sveriges Elevkårer. Bild: Henrik Montgomery/TT
    ”Det måste råda yttrandefrihet. Det är naturligtvis jätteviktigt”, säger Josefine Fälth, ordförande för Sveriges Elevkårer.
Puffetikett
Dagens ETC

Friskolans vd: ”Elever behöver inget inflytande”

På Minervagymnasiet i Umeå har elever tvingats skriva ­under kontrakt. Inte bara om att det är förbjudet med mössa inomhus – utan också om att inte kritisera skolan. Elever och tidigare anställda larmar nu om en sjuk kultur på friskolan. Hans Jansson, vd och grundare, slår ifrån sig:

”Det här med att ha stor­möte om allt, det är en ­svunnen tid”, säger han.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

”De elever som kämpar för yttrande­frihet har vårt fulla stöd.” Så skrev tre tidigare anställda vid Minervaskolan i Umeå i en insändare i Folkbladet förra veckan. Elever och föräldrar har enligt insändaren tvingats skriva på lojalitetskontrakt där det bland annat krävs att de inte talar illa om skolan och inte bär huvudbonad inomhus.

Josefine Fälth är ord­förande för Sveriges Elevkårer. Hon kommenterar till att börja med principiellt.

– En elev är inte anställd, utan är i skolan för att inhämta kunskap. Då måste det råda yttrandefrihet. Det är naturligtvis jätteviktigt. Alldeles oavsett om en skola är kommunal eller drivs privat.

Därefter kontaktar Josefine Fälth elever som går på Minervaskolan. Hon blir informerad om att den punkt som gäller lojalitets­plikt i själva verket tagits bort för cirka två år sedan. Samtidigt vittnar elever om att det finns en kultur som hänger kvar.

– Ja, den ska finnas där, säger Josefine Fälth.

– Sedan är det så att det upplevs som trögt att förändra, att eleverna tycker att ledningen lite lever i det förgångna, och det väcker en frustration.

”Det skulle bli jobbigt”

Dagens ETC har talat med en ­annan elev på Minervaskolan. Hen, som vill vara anonym, säger att det skulle mycket till innan hen kritiserar verksamheten.

– Det är svårt att beskriva, men det är väldigt mycket att vi får veta att vi är speciella, att ­Minerva är något annat än ­vanliga skolor och att vi alltid ska lösa våra problem själva utan att blanda in andra.

Vem säger det?

– Egentligen ingen, inte rätt ut. Men det är bara så det är.

Vad skulle hända om du öppet kritiserar Minerva, till ­exempel genom att prata med en ­journalist?

– Jag vet inte. Men jag tror det skulle bli jobbigt. Om jag gick utanför skolan och skvallrade.

Dagens ETC har även varit i kontakt med flera tidigare lärare på skolan som vittnar om en kultur där man inte vågar kritisera skolan öppet. Ingen av dem vill dock ställa upp på en intervju.

Ska lära sig – inte tycka

I mitten av oktober ordnade ett antal elever en protest mot mössförbudet. De tryckte upp flygblad och startade ett Instagramkonto där de uppmuntrade andra elever att trotsa förbudet genom att bära huvudbonad under en dag.

– Vi känner oss ganska trötta vid det här laget att inte få ha på oss det vi vill, att vi måste förhålla oss till en väldigt dålig regel som hör hemma vid förra sekelskiftet, säger en av eleverna till Västerbottens-Kuriren.

Dagens ETC har utan ­resultat sökt skolans rektor för en kommentar. Vi når istället skolans grundare och vd Hans Jansson. Han tycker att de som kritiserar skolan letar efter fel.

– Man kan gå in på Skol­verket och se på enkäterna med elever och lärare att vi ligger i topp i Sverige. Det enda vi inte ligger i topp på är elevinflytande. De behöver inget inflytande. De litar på sina lärare. Det här med att ha stormöte om allt, det är en svunnen tid. Det är kontraproduktivt. De är här för att lära sig, och det gör de, säger Hans Jansson.

Ingen mobbningsplan

När Dagens ETC pratar med Hans Jansson är han inte medveten om att formuleringen om att inte tala illa om skolan har tagits bort ur umgänges­kontraktet. Han ser inga ­problem med ett sådant förbud.

– Det handlar om det egna personliga ansvaret och respekten för att och alla. Så vi behöver ingen mobbningsgplan. Vi behöver ingen likabehandlingsplan eller något sådant utan det där täcker allting, säger han.

Kan du förstå att det har tolkats som munkavle?

– Då ska man ju fråga vad eleverna säger. De tolkar det som att det gäller allt och alla. vi pratar inte illa om den ­kommunala skola heller. vi ­pratar inte illa om någon. Det är ett sätt att vara. Sedan att man kan vara kritisk, det är någonting helt annat.

Dömer ut elevprotest

Efter intervjun skriver Hans Jansson ett mejl till Dagens ETC där han beskriver mössprotesten som misslyckad.

– Tre eller fyra elever, det vill säga initiativtagarna, hade mössan på sig första timmen på morgonen, sedan åkte mössorna av.  Under veckan som ha gått, har ingen haft mössa på sig inomhus, skriver han i ett mejl till Dagens ETC.

I dag är Instagramkontot som uppmanade till protest borttaget.

– Initiativtagarna till upproret har förhoppningsvis fått konstruktiv feedback på sitt agerande, från en överväldigande majoritet av elever, som inte delar deras åsikter, skriver han.

Han förklarar också att de tidigare lärare som kritiserar skolan är bittra.

– De har tidigare själva varit en del av verksamheten, uppskattat vårt umgängeskontrakt och dess stora fördelar. Nu misstrivs de på sina kommunala skolor och bitterheten förföljer dem dag som natt.

Tipsa om artikeln via e-post

Tidigare turbulens

Hans Jansson var rektor för Minervaskolan fram till förra året. Han avsattes då av Länstyrelsen efter misstankar om att han och en annan ledamot i styrelsen misskött sitt uppdrag. Enligt Länsstyrelsen ska de bland annat ha överlåtit aktier från ett dotterbolag till ett annat dotterbolag.

Hans Jansson säger dock till P4 Västerbotten att det aldrig skett och att Umeå tingsrätt, som nu ska behandla ärendet kommer att ändra beslutet.