Inrikes.

2021-10-29 14:30
  • Bild: TT
  • Emma Jonsson, ordförande för Vårdförbundet Stockholm. Bild: Pressbild
    Emma Jonsson, ordförande för Vårdförbundet Stockholm.
Puffetikett
Dagens ETC

Facket om BB-flykten: ”Vi har varnat länge”

Facket har länge varnat för en personalflykt, situationen är inte ny.

Det säger Emma Jonsson, ordförande för Vårdförbundet Stockholm.

– Jag avskyr att säga "vad var det jag sa".

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I dagarna hotar ett 40-tal barnmorskor på Danderyds sjukhus att säga upp sig. Samtidigt pågår personalflykten även från Södersjukhuset, Sös.

Barnmorskornas krav är desamma som facket har lyft i flera år.

– De som säger upp sig har en bra bild av vad som skulle få dem att stanna kvar, men ibland ställs inte ens den frågan när man säger upp sig, säger hon.

Emma Jonsson menar att det är ett problem att första linjens chefer ofta saknar mandat och resurser att göra det de ser behöver göras för att locka fler barnmorskor.

– Det blir som en ond cirkel. En jättestor fråga bland våra medlemmar är att många önskar en arbetstidsförkortning, att jobba 80 procent för 100 procent av lönen. Men det är inga första linjens chefer som har mandat att ens pröva det här, säger hon.

Patientsäkerheten hotas

Emma Jonsson menar att arbetsmiljön måste bli bättre i grunden så att personalen orkar jobba heltid om de vill.

– Jag ska inte behöva gå med en klump i magen och hoppas att det löser sig. Hoppas att det finns tillräckligt många kollegor på mitt pass. Kollegor med tillräckligt hög kompetens, säger hon.

Dagens ETC har tidigare berättat att arbetsbelastningen och personalbristen lett till flera allvarliga händelser på sjukhusen i somras. I juli avled ett nyfött barn på Danderyds sjukhus efter att en planerad igångsättning blivit flyttad på grund av att avdelningen var fullbelagd. Händelsen utreds nu internt. I en anteckning om händelsen skrev förlossningskoordinatorn att flera igångsättningar flyttats på grund av platsbrist, även medicinskt motiverade.

Utan att kommentera det enskilda fallet, så känner Emma Jonsson igen situationen.

– Det är precis det här som barnmorskor beskriver. Patientsäkerheten är ett väldigt brett begrepp. Det är lite som en gummisnodd, man kan töja lite på den och hoppas att den inte går av. Men går den av så blir det katastrof. I förlossningsvården kan det handla om skillnaden mellan liv och död.

Emma Jonsson pekar också på glappet i verklighetsbeskrivningen. Barnmorskor säger att de är oroliga för patientsäkerheten, men politiker och chefer säger att den inte är hotad.

– Det glappet skulle jag vilja att man satte sig och försökte förstå. Men det är som att man inte vill ha den dialogen på högre nivå, säger hon.

Tipsa om artikeln via e-post