Inrikes.

2021-10-27 15:00
Dogge Doggelito medverkar på Svenska bok- och mediemässan. Bild: Faksimil, Dogge Doggelito/Malandro Music
Dogge Doggelito medverkar på Svenska bok- och mediemässan.
Puffetikett
Dagens ETC

Dogge: Därför är jag med på högerextrema bokmässan

Douglas León, eller Dogge Doggelito som han är mer känd som, inledde sin karriär i hiphopgruppen The Latin Kings med låttexter om rasism, arbetslöshet och vardagen i förorten. Nu går han från förortskildringar till vaccinmotstånd och deltagande på en högerextrem bokmässa.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

På lördag anordnas Frihets­marschen, en demonstration som samlar vaccinskeptiker, coronaförnekare och anhängare av andra konspirations­teorier. Bland namnen på affischen finns Dogge Doggelito, tidigare frontfigur i The Latin Kings med låtar som ”Krossa rasismen” och ”Fördomar” med samplingar av Olof Palme. Och redan i somras uppträdde Dogge på ett evenemang anordnat av föreningen Bota Sverige som är kritiska till pandemiåtgärderna. På sociala medier har bilder från eventet spridits där han står framför skyltar med texten ”Vad innehåller ett Covid-test?” och ”PCR-tester skapar coronahysteri”.

Själv tycker han inte att det är något konstigt.

– Jag var där och uppträdde med mina grejer bara. Jag kan inte lägga mig i vad folk har för tankar om det ena och det andra, om de har sin agenda och står för det så kul för dem. Men när jag kommer dit så uppträder jag som mig själv, som Doggelito, och kickar min grej.

Han menar att det viktiga inte är vem som står bakom uppdraget, utan att han får sprida sin musik till alla som vill höra den. Samtidigt säger han att han uppskattar att det finns de som Bota Sverige som förhåller sig kritiska till coronapandemin.

– Jag tycker det är bra att några vågar stå upp mot alla de här krafterna som finns, för jag märker att många försöker fördumma människorna som inte tar vaccinet och säga att de är monster. Att folk som har tagit det är lite bättre och finare. Det är värre än klassamhället.

Vad det är för krafter som han menar behöver utmanas vill han inte specificera.

Vill inte vara politisk

Teman som rasism och klass är återkommande i många av Dogges tidigare låtar. Men idag säger han att han inte har något intresse av att uttala sig i ­politiska frågor.

– Jag gjorde mycket sådant när jag var ung. Politik, rasism och sånt, man blir lite trött.

I The Latin Kings hemkommun Botkyrka är andelen vaccinerade bland den lägsta i Stockholm och det vaccin­skeptiska eventet i somras hölls på Hallunda torg i just ­Botkyrka. Dogge tycker inte att hans närvaro legitimerar rörelser som sprider ovetenskapliga fakta om pandemin och vaccinet.

– Jag kan inte ta ansvar för vuxna människor, både de som säger det här och de som inte tar vaccin är vuxna. Jag gillar inte när folk använder förebilder för att styra ungdomarna, man ska lära ungdomarna kritiskt tänkande.

Han har själv inte tagit vaccinet och vill helst slippa. Istället tror han på flockimmunitet.

– Min mormor brukade säga ”Lite skit rensar magen”. Jag hoppas att min kropp kan skapa ett starkt immunförsvar istället.

”Simmar bland hajar”

Vaccinmotstånd och pandemiförnekelse går ofta hand i hand med konspirationsteorier, inte sällan antisemitiska. Men dem tar Douglas León avstånd från.

– Det är ingen normal människa som står och säger såna saker. Folk säger att jag skulle vara höger och antisemit, det är ju sjukt. Man ska inte använda det emot folk för att de är med på en mässa eller sjunger på en grej.

På lördag är Dogge Doggelito inbokad att medverka på Svenska bok- och mediemässan, en alternativ bokmässa med deltagare som chefredaktören för den högerextrema tidningen Nya tider och konspirations­teoretikern Katerina Janouch.

– Om folk inte är där och säger det motsatta så blir det ju ingen förändring. Egentligen borde det vara tungt att Dogge går dit och simmar bland hajar, och kan jag bita en eller två hajar så är jag där liksom. Istället blir jag ihopbuntad med folk som jag inte har någon aning om vilka de är och vad de står för.

Tipsa om artikeln via e-post

Bokmässa och marsch

Svenska bok- och mediemässan startades efter att den högerextrema tidningen Nya tider portats från Göteborgs bokmässa 2018.

Samma dag som bokmässan anordnas Frihetsmarschen, en demonstration mot den diskriminering arrangörerna menar att ovaccinerade utsätts för. Under parollen “Stoppa medical apartheid” kommer de att marschera genom Stockholm. Här ska Dogge Doggelito uppträda.